Den utflyttede løtensokningen Kjell Magne Nordvi har gått milevis i de dype skoger på Finnskogen for å gi leseren innblikk i historiske hendelser, samt noen skrøner.
– Det har vært rene jakta for meg å finne igjen disse plassene, sier Nordvi og forteller om måleenheter som børseskudd. Det er kanskje ikke den mest nøyaktige måleenheten, men Nordvi har likevel funnet mange plasser som er gjemt og glemt. Han drar dem fram i lyset i sin første bok «Finnskogens hemmeligheter».
Veldig gøy
– Jeg skrev på Facebook at jeg skulle være her i dag og det var det mange som så. Det er bare gøy, sier Nordvi mens kjentfolk strømmer på.
Han har bodd på Finnskogen i 30 år og har brukt hele den tida til å lete fram plasser som det står skrevet om i boka.
– Tekstene har jeg holdt på med nå i koronatida, sier kokken som gjorde sin bokdebut i februar.
LES OGSÅ: Visste du at det bor en kritikerrost forfatter på Ådalsbruk? Nå er Harald Utter aktuell med ny bok
Han er også guide for Aller travel og driver Finnskogen guideservice. Her tar han med folk til stedene i boka og forteller historiene på levende og engasjerende vis. Kunde Erland Lilleøkseth lurer på om han er sprek nok til å være med på turene og det bekrefter Nordvi. Dermed kan Lilleøkseth ta med boka hjem og bli inspirert til å bli med på tur til sommeren.
Opprivende historier
Nordvi har lagt opp boka som en tur gjennom skogen og da er det både kaffepause og skrønehistorier på menyen. Ellers finner man mye krigshistorie i boka, blant annet om Svenshöjden som var endemålet for flyktningruta Spiker’n under andre verdenskrig. Henry Nordvi er innom og kjøper boka, og da kan Kjell Magne fortelle at faren til Henry, han Kåre Nordvi, hadde skrevet navnet sitt i boka på Svenshöjden da han flyktet til Sverige.
Det er 87 rare plasser han har klart å oppdage og enda er det flere å ta av, skal vi tro forfatteren.
– Det er moro å drive og finne fram de gamle historiene. Jeg synes det er viktig å ta vare på kultur og historie, sier han og forteller historien om mora som druknet barnet sitt i elva Kersapurro.
Den unge kvinnen tilstod og ble ført til Akershus og henrettet. Etter at barnet hadde blitt druknet fikk bekken en underlig lyd. Det høres ut som et barns hulkende gråt.
Kjell Magne Nordvi, fortellingen om Kersapurro – Gråtebekken
Boka er trykket i 1000 eksemplarer og selges på utvalgte steder, som Løten Nærstasjon.
– Det er et par hundre stykker som er bestilt på nettet – og jeg som er så dårlig på å pakke inn gaver. Det har vært hektisk, smiler forfatteren, og legger til:
– Britt Karin Larsen kjøpte den første boka i Elverum. Det var litt artig, smiler Nordvi.
Artig synes han også det er at boka har vært etterspurt i Løten.
– Jeg er 12,9 % skogfinne. I Weideborgslekta er det skogfinner, avslutter han med et smil.