Gjennom prosjektet JOB:U tilbyr Løiten Almenning sommerjobb i skogen. Arbeidsoppgaver vil være ungskogpleie og skogsjef Håvard Dufseth håper på mange søkere.
JoBu er et norsk motorsagmerke som har gitt inspirasjon til navnet på prosjektet som går ut på å tilby sommerjobb i skogen for unge mellom 15 og 25 år. Det er Skogselskapet i Hedmark som i år samarbeider med 12-13 kommuner om å tilby sommerjobb i skogen og Løiten almenning er en av de som deltar.
– Grunnen til at Løiten Almenning er med er at vi tradisjonelt har hatt skoleungdom fra bygda som har jobbet med ungskogpleie om sommeren. Nå kan vi tilby sommerjobb, samt at vi håper på rekruttering. Vi håper jo at de personene som får jobb vil fortsette i flere år, sier skogsjef Håvard Dufseth.
De lyser nå ut fire stillinger til tre ukers sommerjobb, med mulighet til ei ekstra uke om man er villig til det.
– Vi har masse vi kan gjøre, ler Dufseth og fortsetter:
– Det blir tre dagers kurs i ungskogpleie og bruk av motorryddesag på Sønsterud videregående i uke 25, så begynner jobben rett etter det.
Relevant erfaring
Løiten Almenning samarbeider med Stange og Romedal Almenning og til sammen har de åtte stillinger.
– Vi samarbeider om søknader og slikt, slik at det blir best mulig. Kanskje er det en i Soplimkroken som helst vil jobbe i Løten, sier Dufseth.
LES OGSÅ: Dette betyr skogen for oss
De satser på å ansette folk i løpet av april og ser på dette som en fin mulighet for ungdommer til å øve seg på å skrive søknad, CV og å delta på jobbintervju.
– Det blir ikke noe hardt intervju da, men det er jo trening i det, sier Dufseth.
JOB:U-prosjektet har vært en suksess og dette blir tredje året det gjennomføres.
– Vi er veldig positive. Vi vil prøve å rekruttere folk til skogfaglig utdanning, sier Dufseth.
For å kunne jobbe i skogen med ungskogpleie bør du nok like lange dager utendørs.
– Du får god fysisk form, mye frisk luft og fine dager. Så bruker vi skogsarbeiderne våre som mentorer, forteller Dufseth.
Innblikk i driften
I løpet av sommerjobben vil de ansatte også få et innblikk i hvordan det er å jobbe i almenninga til daglig.
– Vi tar en dag hvor vi besøker bygdesaga, ser på hogstmaskiner og hvordan det drives, opplyser Dufseth.
Han har allerede fått flere henvendelser, så det er tydelig at interessen for jobbene er til stede.
– Vi håper at jenter søker også. De stiller på akkurat lik linje som gutta. Det er fint å ha med jenter i en gjeng. De har hatt veldig bra erfaring med det i sørfylket, sier Dufseth og legger til at det vil bli oppmøte et sentrumsnært sted slik at de som ikke har førerkort skal slippe å bli kjørt langt ut i skogen av foreldrene sine.
– Vi driver nok på ved skytterbana og opp mot Haverbekkvika. Så holder vi alt av sikkerhetsutstyr og sager, men man må ha med seg matpakke, smiler Dufseth, som ser fram til å lese søknader etter påske.