De pusset opp et gjestgiveri i Rendalen og innredet med egendesignede møbler. Gjestene spurte hvor de hadde kjøpt møblene og slik begynte de å produsere for kunder. Bli kjent med Møbler Studio Mjøsa.
De har kjøpt den gamle skifabrikken på Ådalsbruk. Etter kun fire måneder har de pusset opp en stor del av lokalet som de bruker som verksted og galleri for sine produkter. Nå er de klare til å vise fram produktene sine. Her får jeg sett store og små bord, hyller, lamper og stoler.
– Vi er veldig glade for at folk kan få høre om oss, sier Donatas Brundza.
Begynte i Rendalen
Sammen med kona Ramune og sønnen Juozas flytter de fra Litauens hovedstad Vilnius til Kværnesodden i Rendalen i 2008. Her kjøpte det et stort hus som de pusset opp til et gjestgiveri.
– Der var det 15 rom og vi ville lage unike møbler til rommene, forteller Donatas.
De startet et eget snekker- og malingsfirma. Sønnen Juozas er utdannet snekker og sammen begynte de å snekre møbler.
– Folk begynte å spørre hvor de kunne kjøpe bord og senger så i begynte å produsere til kunder.
Det er Ramune som designer møblene mens mannfolkene snekrer. De har to separate bedrifter: en som heter metallbordben.no og en som heter Møbler Studio Mjøsa. Ramune designer bordbein av metall samt stoler som kan kjøpes i nettbutikken. De jobber også med å få opp en nettbutikk for Møbler Studio Mjøsa, men enn så lenger finner du det på Facebook. De har kunder fra hele landet og selvfølgelige også lokale kunder.
– En kom med en 300 år gammelt treplanke som vi lagde spisebord av. Han var veldig fornøyd, smiler Donatas.
Begynt med oppussing
Etter ti år i Rendalen valgte de å flytte på seg.
– Vi fant denne fine bygningen på Ådalsbruk. Det passer bra for vi har hus like i nærheten, forteller familien.
De har en stor jobb å gjøre med å få huset i bedre stand. På de få månedene de har eid det har de fått innredet er rom som kombinert verksted og galleri. De har også byttet vinduer. Når det nå blir varmere i været står fasaden for tur.
– Vi skal skifte panel og tak, men beholde en historisk fasade, sier Donatas, som er opptatt av å bevare historien i bygget.
– Det har vært skifabrikk, men det vet du kanskje? smiler han til meg.
Det hadde jeg fått med meg og benyttet selvfølgelig muligheten til å se om jeg fant noen gamle ski da jeg var innom. Det får bli en egen sak.
Enn så lenge har de ikke gjort noe i andreetasje, men de har fått godkjenning av kommunen til å bygge en leilighet der. De skal jobbe med en arkitekt for å få det til. På sikt ønsker de å bo der.
Eik og ask
De bruker treslagene eik og ask i sine produkter. Trær som brukes i møbler må ha lavere luftfuktighet enn trevirke som brukes til utendørssnekring. Dermed er et tørt trevirke et viktig utgangspunkt for fine møbler. Eik og ask importerer de fra Litauen, men finner du en trebit i skogen du vil trylle om til et møbel så fikser de det.
Alt på dette bildet står i galleriet deres og er til salgs
– Vi kan lage alt kunden har i sin fantasi og idéer om, smiler Donatas.
De kan også renovere møbler om du har behov for det.
På bildet under kan du se en lampefot laget av drivtre fra Mjøsas bredd. Lampeføttene i metall er inspirert av Edison sin lyspære.
I framtiden håper de å kunne ha noen arrangementer for å invitere kundene inn i galleriet. Hvis du allerede nå er nysgjerrig på produktene kan du ta kontakt via telefon eller på Facebook for å avtale et besøk i galleriet deres.
Liker å arbeide med tre
Selv om de har to bedrifter så er det arbeidet med tre Donatas liker best.
– Jeg liker å jobbe med tre. Spisebord, salongbord – alt er gøy, smiler han.
Et spisebord bruker han cirka ei uke på å lage. De kan lages på spesialmål, i spesialfarge og i spesialdesign.
Når de ikke har noen bestillinger lager de noe de selv synes er fint og håper at noen skal falle for det. Alt som står i galleriet er til salgs.
Selv om de store møblene lages av eik og ask kan lampeføtter og klokker lages av mindre trebiter.
– Når vi går på tur ser jeg lamper eller detaljer hele tiden, smiler Donatas.