23. oktober hadde Thore Berglund og Ådalsbruk sendeplateforening åpning av sin nye bane på Ådalsbruk. Med seg på åpningen hadde de Anniken Steen, som er regjerende norgesmester i frisbeegolf. Kasteparken har vært i jevnlig bruk siden åpningen, og Thore ønsker flere velkommen.
Thore Berglund tar imot mittLØTEN.no i kasteparken en regnværsdag. Han har tatt med seg noen frisbee`er for å demonstrere sporten. Han lar ikke været stoppe han, selv om dette er en idrett som påvirkes av været. Vind er den type vær som har mest å si for kastingen.
Ideén om kastepark ble til etter en utfordring
Thore og hans sønn har konkurrert i det meste opp gjennom årene. Etter å ha lest mye om kasteparker i Norge tente Thore på ideén, og tok imot en utfordring fra sin sønn om å lage en kastepark på Ådalsbruk. Hans sønn som allerede kastet plate, ville ha noen å konkurrere med.
– Etter at jeg har slått min sønn i det meste vi har testa ut til nå, hadde han funnet en idrett han trodde han kunne slå meg i, ler Thore.
Thore ble fort hekta på kasting, og gikk inn for å få til en park på Ådalsbruk.
Hvordan kaster man frisbee?
Å kaste plate eller frisbee foregår på samme måte som golf. Platene skal ikke oppi hull på bane, men oppi kurver som er satt opp ulike steder på banen. Tilgjengelighet og lengde til kurvene varierer i stigende vanskelighetsgrad. Fra startpunkt til første kurv er det 80 meter. Kurvene videre er plassert i skogkanten, og følger ett mønster i området.
At første kast skal være så langt som 80 meter kan vel ta pågangsmotet fra mange?
– Neida! Fra du står her for første gang og klarer ett kast på fem meter- til du klarer å kaste over hele banen, går det maks en måned, lover Thore.
Første kast gjøres fra en platting de har satt opp, og Thore har med en plate som han demonstrerer med. Reglene er at man sikter på kurven – og om man ikke treffer på første kast, så skal neste kast gjøres fra der platen landet. Her på Ådalsbruk får man kaste til man treffer, men i konkurranser og mer proffe miljø – er det begrenset antall kast på hver kurv.
Thore understreker at på Ådalsbruk kastepark møtes de først og fremst for det sosiale, ha det gøy og få litt mosjon i samme slengen.
– Reglene vi har her er enkle. Vi skal ikke kaste mot eller på hverandre, men vi skal treffe kurven med minst mulig kast!
Parken er for alle
Ådalsbruk sendeplateforening ble stiftet i august, og har nå 136 medlemmer. Medlemmer og brukere av parken er begge kjønn, helt fra 5-års alderen og oppover. I ukene pleier det å være 50-60 kastere i parken, og i helgene kan det være rundt 200 kastere dersom været er godt. Når vår og sommer kommer regner Thore med at det blir enda flere. Han understreker at parken er for alle, og de som er nyskjerrige på dette skal bare komme.
Av utstyr så trenger man faktisk bare en frisbee. Frisbee i butikk ligger på priser fra 90 kroner helt opp til 600 kroner. Men den siste versjonen er helt klart for de proffe. Når det gjelder klær, er det bare å ha på seg det som er mest komfortabelt å ha på seg ute. Frisbee er en idrett det konkurreres i over internasjonalt, men konkurranse er ikke noe de vil prioritere på Ådalsbruk.
– Vi møtes for å spille fordi det er gøy! understreker Tore.
Idretten er for alle. Den setter ikke krav til kjønn, alder eller forkunnskaper. Hele familien kan delta, og idretten koster svært lite. I tillegg finnes det en app man kan laste ned, hvor man får oversikt over alle registrerte baner i verden. Og innlandet kan skryte av ganske mange.
Rett over veien ligger det en barneskole, hvor det nettopp ringte ut til friminutt. I grøfta ved kastebanen har det samlet seg en gjeng med elever som roper på Thore. Han har nemlig lovet barna at når de ser han på banen, så skal han kaste med dem. Thor løper mot skolen, og roper i farta;
– Husk at banen er for alle, bare kom å kast med oss!