Svartelva var en gang drivkraften til Aadals Brug, Klevfos og i alt 15 møller og kverner. Nå kan du ta med deg kanoen og padle gjennom kulturhistorien og oppleve en helt annen nærtur enn det du er vant til. Du trenger bare å se mulighetene.
Om jeg vil være med på kanotur i Svartelva? Selvfølgelig! Hvem takker vel nei til noe slikt? En kveldstur i området her trenger ikke bare å være en gåtur. Du kan jo selvfølgelig sykle eller gå på rulleski, men å komme seg ut på vannet er vel ikke det første folk tenker på. I alle fall ikke Svartelva. Men den ligger der og venter på deg og de beste forholdene for padling der er nå! For å være ærlig kan det hende sesongen er på hell nå som det er spådd veldig varmt framover, men kommer det et par dager med ordentlig regnvær så blir det atter igjen fint å padle i Svartelva.
Se muligheter
– Man må se muligheter i nærmiljøet og ikke tenke begrensninger selv om man eventuelt bare skulle ha en bil, sier Amund Hagen Kristiansen.
For det er jo litt logistikk når man skal padle fra A til B. Vi løste det slik: Amund la kanoen ved startpunktet, kjørte til målpunktet og gikk på rulleski tilbake til start. Med oss i kanoen hadde vi Amund sine rulleski og sykkelen min slik at jeg kunne sykle hjem etter kanoturen. Det letteste er jo å ha to biler, men det er ikke umulig uten.
LES OGSÅ: Se skogen fra en annen vinkel – prøv kanopadling
– Om man sykler eller går på rulleski dit man skal så får man trent også, smiler Kristiansen.
Vi padler fra Løkenkvern bru på Ilseng til Hjellum. Dette er et fint sted å begynne for nybegynnere. Vil du padle lenger opp i elva, i Løten, så trenger du litt mer erfaring. Her er det flere ting å ta hensyn til – du møter jo for eksempel demningen på Klevfos og enda lenger sør har du fossen på Sagbakken.
– Du vil jo helst ikke ned Sagbakkenfossen, sier Kristiansen.
Stopper turen din allerede før start fordi du ikke har en kano så kanskje du kan låne en av noen du kjenner? Rokosjøen camping leier også ut kanoer og har du en eller noen du kjenner en packraft så kan denne funke fint når det er høy nok vannstand, for det er ikke å komme unna at det er litt steiner i elva. Steiner og trær som er i elva bør du styre unna, ellers er det bare å nyte turen. Og husk redningsvest.
Et lite hverdagseventyr
Ved startpunktet på Løkenkvern bru står telemarkskyrne og ser på oss. De lurer nok fælt på hva vi skal. Vi setter kanoen på vannet og legger i veg. I praksis trenger vi egentlig ikke å padle, vi kan bare sitte og la oss føre med strømmen vestover. På begge sider av elva er det massevis av løvtrær som begynner å bli grønne og heggen blomstrer. Vi ser noen turgåere langs Ilsengstiene og etter hvert ser vi spor av at beveren har gjort sitt med trærne langs vannkanten. Ved Kvæka står en liten gutt sammen med bestemoren sin og ser utover elva. Vi vinker og smiler til hverandre. Like etter brua dukker et mursteinshus opp. Jeg tar fram kameraet for dette må jeg få med meg.
Huset er den gamle Kvæka mølle og her bor en familie på fire. De kjøpte huset som en ruin og har istandsatt det til et særpreget bolighus.
Elva er ganske rolig, men noen småstryk gjør at vannet skummer rundt kanoen og man får litt følelse av fart. Turen vår er på litt over åtte kilometer og tar en drøy time i rolig tempo. Hvis du vil ha en litt annerledes turopplevelse kan jeg anbefale å ta en tur i Svartelva. Hvis du ikke har en kompis som har kano så kan du låne det gratis hos BUA i Hamar.