På Løten ungdomsskole er 8.klassingene godt i gang med å lage egne bedrifter i valgfaget «arbeidslivsfag». Her får de relevant erfaring til de skal ut i det virkelige arbeidslivet.
– Vi prøvde å finne noe vi hadde litt erfaring med, forteller Andrea i Ea’s tennbriketter.
De har hatt en spørreundersøkelse for å finne ut om det var marked for produktet deres.
– På spørreundersøkelsen svarte nesten alle at de ville kjøpt, forteller Emilie, som forteller at de har tenkt å henge opp en plakat på en butikk eller noe for å få solgt produktet sitt.
– Jeg klarer å fyre opp selv, men det er lettere med tennbriketter, smiler Andrea.
Arbeidsrelevant erfaring
Arbeidslivsfaget er et valgfag på linje med tysk og engelsk. Det velges kanskje primært av elever som har tenkt å ta yrkesfagretningen på videregående.
– Vi ser på det som en mulighet til å gjøre noe givende for elevene. Nå får de brukt interessefeltene sine på en ny måte, sier lærer Nina Marianne Lekve.
Det er 26 elever i klassen og faget blir bare mer og mer populært.
– Det er mye større her i Løten enn i Hamar, sier lærer Ove Haugereid, før han fortsetter:
– Det er framtiden å kunne lage egne småbedrifter. Å lære hvordan en organisasjon er bygd opp er spennende. Her lærer de mange av stegene i å bygge opp en bedrift.
Kine, Thea Christine og Andreas har valgt å lage bedrift i noe de liker å drive med, nemlig å lage mat. De kaller seg «De tre musketerer i kantina EB» så det sier seg kanskje selv hvor de skal drive bedrift?
– Vi skal lage forskjellige matretter og selge til de andre elevene. Det er ikke alle som får tid til å lage mat hjemme og da kan vi hjelpe dem, sier Kine.
Mat og søtsaker
Det er flere som velger å satse på mat. Frida Helen, Malin og Emilie skal ha kafe på Europris etter påske. De vil stå i gangen på Europris mandager og torsdager etter skoletid for å selge kaffe og kaker.
– Vi synes det er gøy å drive kafé og servere ting, sier Malin.
– Det er gøy å gjøre noe fint for andre, supplerer Emilie.
I klasserommet finnes også en gjeng som satser på godteri. «CANDY» kaller de seg og har popcorn i mange versjoner, sukkerspinn og karamelliserte epler på menyen.
– Folk vil ha popcorn og søtsaker, sier Ronny, som hadde ideen bak bedriften.
De skal kanskje stå en plass på Løten og selge produktene sine, eller kanskje ta imot bestillinger via Facebook. De er ikke helt sikre ennå. Mia, som er en av ungdommene bak «CANDY», har lang erfaring med salg som barnebarn av Ole Martin Kildahl, men på spørsmål om hun har lært noe der som hun kan ta med seg inn i bedriften blir hun litt svar skyldig.
– Jeg aner ikke, smiler hun.
Dermed er det mye å lære for alle, uansett erfaring.
Eget design
Elevene har jobbet mye med å lage presentasjoner og å bruke digitale verktøy til å lage fristende brosjyrer. Egne logoer har de også utviklet.
Sofie har bedriften Tekstil. Der skal hun drive med redesign.
– Det er gøy å sy, jeg gjør det mye.
– Hva er det morsomste å lage?
– Alt, svarer hun.
En bedrift må ikke selge et fysisk produkt. Kristian og Trym, som ikke var til stede da jeg var på besøk, har kalt bedriften sin «Hjelp og fiks». De tilbyr kundetjenester.
– Måke snø, klippe plen, strø grus og hjelpe til med handling, ramser Kristian opp.
– Tror du folk trenger dette?
– Jeg håper det. Det passer for eksempel for folk som har det travelt eller gamle mennesker, smiler han.
Arbeidslivsfaget har de hatt på Løten ungdomsskole i minst seks år, kanskje lenger.
– Arbeidslivsfaget er en motvekt mot de andre fagene. Her får man brukt andre egenskaper, sier Haugereid.
– Det er mange her som kommer til å starte egen bedrift. Det er en fin erfaring å ha med seg. Vi gjør ikke ting på tull her, sier Lekve og forteller at de må underskrive papirer, gjøre avtaler, åpne bankkontoer og det meste som hører til når man har egen bedrift.
– Så lokker kanskje pengene litt også, smiler hun.