Basse Vasaasen var med i Folkeaksjonen for Løten og her forteller han om begivenheten som fant sted for nesten nøyaktig 30 år siden.
Høsten 1990 var det forslag om at nær 20 kommuner skulle slåes sammen med sine nærliggende bykommuner. I vårt område gjaldt dette Løten og Vang som kommunaldepartementet mente kunne slåes sammen med Hamar kommune. I begge kommuner var det stor motstand mot dette.
– Daværende kommunalminister Johan J. Jakobsen besluttet at befolkningen skulle få si sin mening. I en folkeavstemning høsten 1990 var det hele 97,3 % av de avgitte stemmene som ønsket at Løten fortsatt skulle fortsette som en egen kommune. Dette skapte optimisme, men det ble regjeringsskifte og den nye kommunalministeren Kjell Borgen var opptatt av at både Vang og Løten burde bli slått sammen med Hamar. Dessverre var det ikke noe organisert arbeid for å få dette til, forteller Vasaasen.
Løtensokningene organiserer seg
Men i desember skjedde det noe: Forfatter Odd Magnar Syversen satt som leder av menighetsrådet, og etter et menighetsrådsmøte ble han sittende å prate om saken med daværende sogneprest Erling Schau, og de ble enige om at det måtte starteres en folkeaksjon. Med i gruppa, i tillegg til disse to, var Anne Hals, Ragnhild Gihlemoen, Eyolf Solberg, Martin Skramstad, Harald Fjæstad og Basse Vasaasen.
– Det første møtet var cirka 10. desember, altså kun vel to måneder før Stortinget skulle fatte sitt vedtak for alle de involverte kommunene. Dette skulle skje 14. februar 1991. Media kom raskt på saken og da det ble kjent at det var dannet en folkeaksjon var det nok mange som ristet på hodet og mente at løpet var kjørt, sier Vasaasen.
Det ble bestemt at det skulle sendes ut informasjon til alle husstander i Løten, og pensjonistforeningen stilte seg villig til å pakke konvolutter og de lokale postbudene tok med brevene gratis og sørget for at det kom ut informasjon til alle. I dagene før jul 1990 hadde folkeaksjonen stand på Løten hvor det ble delt ut gratis postkort med påskriften at Løten ville være selvstendig sammen med en adresseliste til ledende politikere.
– Det ble senere sagt at politikerne aldri hadde opplevd maken til hilsener i sine private postkasser, sier Vasaasen.
Tidlig i januar 1991 skulle kommunalkomiteen på besøk til alle de kommuner rundt i landet som sto på lista for sammenslåing. Det ble trommet sammen til et folkemøte i Løtenhallen, og Harald Fjæstad fikk, gjennom hyppige telefoner til komiteens sekretær, til at Kommunalkomiteen skulle komme til møtet for å lytte til befolkningens argumenter.
– Det ble påstått at det var nærmere 3.000 mennesker samlet i Løtenhallen denne kvelden. Ikke bare fra Løten, men også folk fra Vang ville være med! I mange kommuner komiteen besøkte ble de møtt av buing og pipekonserter. Men ikke i Løten! Det ble gitt beskjed om at vi skulle ta de i mot som venner, og ikke som motstandere. Så da komiteen toget inn i hallen ble de møtte av klappsalver og da de etter cirka to timer gitt ut var det til stående applaus, forteller Basse.
Møtet ble dekket på NRK Kveldsnytt samme kveld og i Lørdagsrevyen helga etter. Etter møtet var hele kommunalkomiteen invitert til middag på Myklegard med Folkeaksjonens medlemmer.
LES OGSÅ: Kongeparet feirer 30 år på tronen. Husker du da Dronning Sonja var på besøk i Løten?
– Harald hadde forsikret komiteens sekretær om at middagen senest skulle avsluttes kl. 23, men det må nok innrømmes at det ble en god del senere før de siste forlot Myklegard. Og på overnattingsstedet, Olrud Rica Hotell, ventet en halv flaske med #Livets vann» fra Løten på hvert rom, smiler Basse.
Møte på Stortinget
Men så ble det store spørsmålet: Hva skal nå gjøres? Løsningen ble funnet etter at sentrale politikere fra Høyre på Stortinget ble spurt til råds: Få til et møte med Høyres parlamentariske leder Anders Talleraas. Og som sagt, så gjort. Og møte ble det: Flere fra Folkeaksjonen dro inn til Stortinget til et avtalt møte. Dette skjedde mens Kommunalkomiteen fortsatt var på sin reise rundt i Norge til involverte kommuner.
– Der la nok Folkeaksjonen sitt gullegg. Da komiteen kom tilbake til Stortinget hadde Høyre, som riktignok hadde saksordføreren som var for sammenslåing, bestemt seg for å støtte Løten, sier Basse.
14. februar 1991 dro en buss med spente løtensokninger inn for å følge Stortingets avstemning. Og dramatikk ble det da Krf valgte å støtte innstillingen fra Kommunaldepartementet. De var forventet som sikre for Løtens sak! Høyre måtte tromme sammen til gruppemøte og representanter som i debatten hadde pratet varmt for en sammenslåing fikk beskjed om å støtte Løten. Av alle kommuner som var foreslått slått sammen var det kun en kommune som slapp: Løten. Og Løten vant med kun en stemme i Stortinget!
Etter møtet samlet Folkeaksjonen og flere fra Løten seg til en middag og en Løiten Akevitt på Grand Cafe. Bildet av dette sto dagen etter på første side i Aftenposten og kom også inn i boken «Det hendte» for 1991.
Feiring
Bussen med glade løtensokninger bega seg så hjemover i den kalde februarkvelden. Da bussen svingte av i Veenskrysset kunne alle i bussen se hva som møtte de: Hele torget var fylt av glade Løtensøkninger med flagg og fakler! I Løten hadde flaggene blitt heist på full stang da nyheten om Løtens seier ble kjent på lokalradioen tidligere på dagen!
– Lørdagen etter var det stor fest med mange inviterte gjester, også stortingsrepresentanter som hadde hjulpet oss, på Myklegard, forteller Vasaasen.
Odd Magnar Syversen hadde noen år før skrevet boka «Akevitt – linjer om Løiten». Da boka ble presentert deltok daværende direktør ved Vinmonopolet Einar J. Joys. Han overrakte Odd Magnar en flaske Løiten linjeakevitt som hadde vært med KV Andenes til Nordpolen og tilbake. Den sjeldne flaska lå i ei trekasse og var et virkelig samlerobjekt. Den hadde Odd Magnar besluttet at skulle bli skjenket hvis vi vant. Den kvelden skjedde det!
– Dagen etter, søndag, hadde Erling Schau invitert til festgudstjeneste i Løten kirke. Han hadde plukket ut en salme hvor 3. vers startet slik: «Om verden full av djevler var, som ville oss oppsluke,…». En humorist sogneprest Schau, smiler Vasaasen.
Et år etter den avgjørende seieren i Stortinget, 14. februar 1992, ble det avduket en minnestein som fortsatt står på torget i Løten. Etterpå var det folkefest i Løtenhallen med Vidar Lønn Arnesen som programleder!
– I dag, 30 år etter, er dessverre både Odd Magnar, Ragnhild, Eyolf og Erling Schau borte. Men vi minnes dem i takknemlighet, avslutter Vasaasen denne viktige historietimen for Løtens selvstendighet.