Den ligger på en høyde drøye 500 meter øst for Flystripa. Hølmyrkoia er en av de mest besøkte koiene i Løten og har nok en spesiell plass i manges minner.
Akkurat passe langt unna parkeringsplassen til at den er et yndet turmål for korte bein. Akkurat passe langt å gå for de som vil lage mat på bål og nyte skogens ro. Hølmyrkoia er et fint sted for alle, uansett alder.
Tømmerhoggere
– Koia ble bygd omkring 1920, samtidig med alle de andre koiene i allmenninga, sier Arve Smestad.
Hensikten var et husvær for skogsarbeiderne som jobbet i Mosjømarka.
LES OGSÅ: Dette er historien bak Flystripa i Mosjømarka
– Her kunne det ligge opptil ti mann hele uka, både hoggere og hestekjørere, når hogsten var i gang på vinteren, forteller Smestad.
Det sier seg selv at det ble trangt om plassen når ti mann skulle tørke klær, lage mat og sove på kun 25 kvadratmeter.
Området består av koia, stall og utedo. Stallen og utedoen står litt lenger sør, på andre siden av stien. Ifølge Smestad har det vært ei koie der også før 1920, men den stod litt lengre sør, nedenfor stallen, mener han.
– Første bud når det skulle bygges koier var at det skulle kunne hogges tømmer i nærheten. Andre bud var at det var tilgang på vann, sier Smestad. I bunn av bakken ved Hølmyrkoia er det ei kaldkjelde.
Vedlikeholdssamarbeid
De gamle skogskoiene er viktige kulturminner som bør tas vare på. I 1998 ble det utført vedlikehold som et samarbeid mellom Løiten Almenning og HHT Løten krets.
– Jeg har ingen formell rolle som vaktmester for Hølmyrkoia, men har riktignok brukt en del tid på ettersyn, rydding og vedhogst der siden slutten av 1990-tallet, forteller Ole Lien, som var blant de som deltok på vedlikeholdsarbeidet i 1998.
LES OGSÅ: Her viser Arve fram Olsergata og forteller historien bak
Skiløype forbi
På vintre med mye snø blir det kjørt opp skiløyper i Mosjømarka og den ene går rett forbi koia. Vi har ikke hatt så mange slike vintre de siste årene, men vinteren 2018 kunne man skli på ski forbi Hølmyrkoia. 2015 var også en sånn vinter. På bildet under kan vi se Knut Andersen som tar seg en rast i solveggen. Mange pølser har nok blitt grillet på bål utenfor Hølmyrkoia. Barnas Turlag er også brukere av denne koia, sånn som vinteren 2020, hvor det ble akt i bakken ned fra koia.
– Den gang det var stabile vintre (altså rundt 1980 ifølge Arve) var det en gal tiur som bodde like ved koia. Den gikk etter skiløperne, men noen av dem slo han i hodet med en skistav. Da hadde jeg også blitt sint, humrer Smestad.
Hølmyrkoia står ulåst, til glede for alle som ferdes i skogen.
– Det har vært en del hærverk der, men det er lenge siden nå, sier Smestad.
Inne i koia er det svartovn, samt harde benker og bord. Det går fint an å sove der, men da lønner det seg å ta med et godt liggeunderlag. Fra Hølmyrkoia er det mange turmuligheter. Går du nordover kommer du til Stormyråsen med flott, høyreist furu. Velger du stien østover kan du gå over Kaffeskjæra til Stålsætra. Går du først østover og siden nordover vil du komme til Mosjøkoia, som er av samme type som Hølmyrkoia.