Løten eldreråd vil gjerne bidra til at Løten blir et godt sted å bo for de eldre. Nå håper de at du vil ta kontakt om du har noe du har lyst til at de skal jobbe med.
Arne Borger Bekkevold er leder for eldrerådet i Løten. Med seg på laget har han Toril Hafslund Fossum som nestleder og Gerd Bråthen, Helge Storsveen og Kjell Erik Rasen som de andre medlemmene i rådet. De vil gjerne bidra til et Løten som legger til rette for de eldre, men savner innspill fra gruppa det dreier seg om.
– Vi føler at vi er litt anonyme, sier Bekkevold.
Har påvirkningsmulighet
Eldrerådet er et lovpålagt organ og finnes i alle kommuner. Formålet med eldrerådet er å bidra til å sikre en bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i saker som gjelder eldre. De fungerer som et rådgivende organ.
I Løten har eldrerådet åtte møter i året. Møtene er lagt slik at de kommer uka før møte i driftsutvalget.
– Da kan vi se på sakene deres og vi har tilgang til å kommentere, sier Bekkevold.
– Det kommer ofte noen fra kommunen som forteller om saker som angår eldre, sier Fossum og sekretær Cecilie Nilsen kommer med eksempler:
– Hverdagsrehabilitering, budsjettet, sentrumsutvikling, demens og velferdsteknologi, ramser hun opp.
Nilsen er virksomhetsleder for hjemmebaserte tjenester og sekretær for eldrerådet. Hun orienterer om koronasituasjonen på møtene.
– Vi kunne ikke hatt noen bedre sekretær, smiler Bekkevold.
Tar ikke opp enkeltsaker
Eldrerådet jobber for befolkningen. Det vil si at de ikke tar opp enkeltsaker.
– Vi er ikke noe klageorgan, så vi tar ikke opp enkeltsaker. Men for eksempel utforming og flere krakker, altså ting som folk savner for fellesskapet. Et annet eksempel kan være framkommelighet for å gjøre Løten til en god kommune for de eldre, sier Bekkevold.
I 2018 kom det ny kommunelov og eldrerådet har dermed blitt enda viktigere.
– Eldrerådet skal tidlig inn i saksbehandlingen, opplyser Nilsen.
Hun mener det er viktig at alle vet hvem som sitter i eldrerådet og hvilken rolle de har.
– På neste møte skal vi ta opp kvalitetsreformen «Leve hele livet». Hvis noen har innspill på den så tar vi imot det, sier hun.
Valgt for fire år
Gjengen som sitter i eldrerådet er valgt for fire år, det vil si fra 2019 til 2023.
Storsveen sitter også i kommunestyret og Bekkevold er med i pensjonistforeninga. Slik har de kontakter flere steder. De tror det kanskje er lettere for dem å nå fram til rådmannen og kommunestyret enn om man tar opp en sak som enkeltperson.
– Vi jobber med en sak om uteplass for Meierivegen 12 nå og da tok vi opp dette med teknisk, så får vi se hva vi får til, sier Bekkevold.
De har også plukket ut steder de vil sette opp nye benker, men med all bygginga i sentrum så må de vente.
– Etter at alle er ferdige med å bygge så har vi håp om å få satt opp noen benker, smiler Storsveen.
Viktig å bidra
Eldrerådet har talerett i kommunestyret. Nå skjer det omorganiseringer i helse- og omsorgssektoren og det er viktig at brukerne er på banen.
– Det er veldig viktig at vi er involvert i den prosessen, mener Fossum.
Det har blant annet blitt laget et nytt skjema for å søke om helse- og omsorgstjenester og der har eldrerådet kommet med innspill.
– Vi skal ivareta de eldres interesser i planer og budsjetter slik at det ikke blir en saneringspost, sier Rasen.
Ønsker du å si din mening kan du ta direkte kontakt med en av medlemmene i eldrerådet eller sende en henvendelse via Løten kommune.