Et stort hvitt telt er det som møter deg når du tropper opp der byggmester Magnar Bjerke bygger hus. Det er et innebygget stillassystem fra Haki som er en nyhet i byggebransjen.
– Jeg er kanskje den første herover som bruker det, sier Magnar Bjerke.
På Hamar har noen brukt taket, men Bjerke har både tak og vegger. Hele byggeprosjektet er pakket inn. Nå, under byggingen av et funkishus i Stange, er første gang Bjerke bruker stillaset. På funkishus er taket flatt og isolasjonen ligger horisontalt på taket. Når man bygger med tak over slipper man at denne blir gjennomvåt.
LES OGSÅ: Løten hagelag pynter opp til våren på Helsetunet
– Du slipper den tida det tar å tørke ut bygget, nevner Bjerke som en av fordelene.
Og det stopper ikke der. Taket og veggene gir bedre arbeidsforhold.
– Som i dag hadde vi ikke fått gjort noe uten taket, sier han og ser ut på pøsregnet.
Fordeler
Bjerke kommer til å bruke stillaset med tak og vegger når han skal bygge nye boliger i framtiden. Det tar litt ekstra tid å sette opp, men det trengs ikke kran for å få det opp.
– Vi må ha to bredder med stillas. Vi bygger tre og tre meter seksjon med duk, forklarer han.
For at teltet ikke skal bli tatt av vinden er det betonglodd i bunn – 28 tonn med betong pluss stillaset blir 40 tonn, dermed bør det stå støtt.
– Det er veldig behagelig å jobbe under. Det er tørt og ingen vind, smiler han, før han fortsetter:
– Du slipper å dekke til med presenning hver ettermiddag. Du kan legge fra deg utstyret og komme tilbake dagen etter. UV-strålene går ikke gjennom duken og vi har luftehull, så jeg tror ikke det blir så varmt på sommeren heller.
Før de gikk i gang med å bygge huset ble alle byggematerialene heist inn og lagret i stillaset.
– Å bygge på denne måten krever litt annerledes planlegging og logistikk. Før vi tar ned duken får maleren male. Da får ikke panelet vann før det er ferdig. Det skjer ikke så ofte i Norge, humrer han.
Vil unngå fukt
Byggmester Magnar Bjerke har tre flinke ansatte og startet firmaet i 2005 etter å ha jobbet i et firma på Hamar siden 1990. De bygger hovedsakelig eneboliger, men har også hatt restaurering av store gårdsbygninger og snekring av terrasser. Løten, Hamar og Stange er arbeidsområdet deres. De har stort sett litt over et års ventetid.
– Problemet er litt ventetid. Det er litt vanskelig å si når vi kan komme, men folk er stort sett villige til å vente, sier Bjerke, som setter pris på det.
Det nye hjelpemiddelet skal bidra til at de sparer tid og at kvaliteten blir bedre på det de leverer.
– Vi vil unngå å bygge inn fukt i boligen. Sånn som i dag så hadde det regnet tvers igjennom bygget. Jeg vet om flere boligfirmaer som sliter med reklamasjon. Det har jeg verken tid eller lyst til. Det beste er å ha fornøyde kunder, sier han.
Nå noterer han hvor mange timer de sparer på å blant annet slippe å bruke en til to uker på å tørke ut huset.
– Det viktigste for meg er å levere et bra produkt. Jeg hadde kommet til å tørke ut fukt uansett, men nå sparer vi både tid og energi. Byggherren her har vært innom flere ganger og er fornøyd.