Vaksineringa i Løten er godt i gang. mittLØTEN.no tok turen til kommunestyresalen for å se hvordan det hele foregår.
I døra blir jeg møtt av to blide damer fra Løten frivilligsentral. Ja, de har jo på munnbind selvsagt, men du kan se på øynene deres at de er blide. Torild Edvardsen og Kirsten Løvlien tar imot de som kommer for å ta vaksine. De får sprit og munnbind før de får gå inn i kommunestyresalen.
– Hvorfor stiller dere som frivillige?
– Jeg har jo drevet frivilligsentralen i 14 år så det er i blodet, ler Edvardsen.
– Det er fint å ha noe meningsfylt å fylle dagene med, supplerer Løvlien.
Både Løten frivilligsentral og Løten Røde Kors bidrar med frivillig innsats under vaksineringa. Edvardsen og Løvlien har bidratt siden det hele startet 3. februar.
Takknemlige for hjelp
Fra morgenen av var det trøkk og mange som skulle ha vaksine, mens det er litt roligere når jeg er innom. Stine Sønsterud Berg er en av sykepleierne som har som jobb å sette vaksiner. Hun spør rolig hvilken hånd den som skal ha vaksine skriver med. Høyre er svaret og da går vaksina på venstre arm. Berg vasker før hun finner fram sprøyta og vips så var det gjort. Den vaksinerte får beskjed om å sette seg i foajeen for å vente før hun får gå hjem. Etter å ha sett brutale vaksinescener på tven hadde hun grudd seg til denne første vaksinedosa lenge.
– Jeg kjente jo ingenting. Et myggstikk er jo verre, smiler hun når stikket er gjennomført.
Edvardsen og Løvlien geleider de som skal vaksineres helt fra de kommer inn døra til de kan gå ut gjennom foajeen. Det er enveiskjøring, rolig stemning og vennlige og rutinerte sykepleiere og frivillige.
– Vi hadde ikke klart oss uten dem, sier Berg om de frivillige før hun fortsetter:
– De ivaretar de som skal få vaksine fra de kommer inn døra til de går.
– De sørger også for desinfisering, blant annet, supplerer Hilde Fjæstad.
– De har mange oppgaver som det hadde blitt for travelt for oss å rekke. De er rolige, blide og hyggelige, fastslår Berg.
De opplever at de fleste som kommer gjerne vil ha vaksine og ikke gruer seg noe særlig, men det finnes også noen unntak.
– Det er noen som sier at de ikke har helt lyst, men at de pårørende ønsker at de skal ta vaksine, forteller Fjæstad.
Ikke noe oppstuss rundt AstraZeneca
Forrige uke ble vaksinering med AstraZeneca stoppet etter mistanke om blodpropp etter å ha fått den vaksinetypen. Cecilie Nilsen, vaksinekoordinator i Løten, opplever at løtensokningene har tatt dette med fatning.
– Vi har ikke opplevd mye uro rundt dette. Det har ikke vært noen telefonstorm eller pågang med henvendelser. Det er heller ingen her som har hatt noen symptomer som vi er kjent med utover vanlige bivirkninger av vaksina, sier Nilsen.
Løten kommune har gitt første dose til alle med tjenester og er godt i gang med gruppen 75-84 år. Ved utgangen av denne uka er cirka 165 personer i gruppa 75-84 år vaksinert. Mange opplever nok at vaksineringa går sakte. Det er Nilsen enig i.
– Vi er helt enig i at det går sakte, men det skyldes tilgang på vaksiner. Det er ei nasjonal utfordring. Vi er utålmodige etter å få tilgang til flere vaksiner og er klare til å sette flere vaksiner når de kommer, sier hun.
Berg er blant sykepleierne som deltar i vaksineringa.
– Siden dette er helt nytt har vi måtte funnet metoder å løse det på. Nå har jeg vært her i ti dager og da kommer du inn i det og finner et system som funker, men det var vel ingen i utgangspunktet som var forberedt på en pandemi, sier hun.
Mulighet til å sette flere av første dose
Løten kommune fikk tirsdag beskjed om at de får cirka 138 doser til førstegangsvaksinering neste uke.
– Nå endres tidsintervallet fra tre uker til seks uker mellom første og andre dose og det gir da tilgang til å kunne gi flere første dose, sier Nilsen.
Tidligere ble kommunens innbyggere oppfordret til å registrere seg i vaksinekøa. Dette kan du lese mer om her. Har de opplevd god respons?
– Ja, det er nok en tre-fire tusen som har registrert seg i kø. Det er litt over 6000 som skal vaksineres her i Løten, opplyser Nilsen.
Bent Høie har valgt å følge FHIs anbefaling om «en beskjeden skjevfordeling» av vaksinedoser til Oslo. Det innebærer at kommuner må gi fra seg noen vaksiner til Oslo. Hvordan oppleves dette i Løten?
– 3 % av våre vaksiner skal gå til Oslo. Det er så lite antall at det ikke har så stor betydning for oss, mener Nilsen.