Helgen 14 og 15 august holdt flere av Løtens gårder åpne. Vi rakk å besøke 3 av dem.
Bringerbærhagen på Ringnes gård drives av samboerparet Anders Ringnes (37) og Erik Erikson (29). De satser på salg av egg, bringebær –og nå har de også for første gang åpnet gården for gårdsbesøk.
– Det er vært masse folk her både i går og i dag, sier Erik.
Han er travel opptatt med å dele ut plastkurver i papirposer til folk som vil plukke bringebær selv.
Vi møter Nina Smidsrød ( 56 )og Kjersti Gundersen ( 63 ) som har tatt turen hit, for å plukke bringebær, etter de har vært på hundetrening med fuglehundene sine på Nordhue. De to damene er samstemte i at det er veldig vakkert på gården til Anders og Erik. Her er det blomster overalt, nyklipte plener, lekeplass og en koselig gråpus som rusler kjælent rundt i tunet.
– I går kom det en gjeng damer som bare skulle drikke kaffe, så jeg sa de bare kunnen benytte vår private veranda, sier Erik. Gjestene i dag får lov til det samme.
De to driftige bøndene har fått med seg en sprek nabo til å koke kaffe, bake og steke vafler. Ved siden av Erik står det en dame som ser veldig sporty ut.
– Vil du ha kaffe og vaffel ?, spør Halldis Skjærstad og ser rett på (75) meg.
– Ja, takk, sier jeg og det smaker himmelsk med rømme og bringebærsyltetøy på.
LES OGSÅ: Imset gårde ønsker velkommen til gårdsbutikk og kafe
Mattisrud
Bææææ -breker de brune fine spælsaunene som utgjør velkomstkomiteen utenfor porten på Mattisrud. Vi blir møtt av eier og sauebonde Jon Karlsen som velvillig forteller en vitebegjærlig gjest om gården som han og kona Ingrid overtok i 2008. Ekteparet skulle egentlig ikke bosette seg her, men siden den ene sønnen ønsket seg den andre boligen deres ble det slik.
Det hører også med til historien at det tok mye tid og krefter å sette i stand gården som ikke hadde hatt fastboende på over 50 år.
– Det har også vært kapitalkrevende, humrer Karlsen.
Det vakre gule hovedhuset er satt tilbake til sin originale stil. Husmorvinduer er byttet ut med 6 ruters glass. Vi får en titt inn i pub og spisesal på låven. Vakkert og fredfylt er det ute på det romslige tunet på Mattisrud.
Dyr på tunet
Borte hos kaninene sitter Isabell Engebakken ( 9 )og klapper en fin liten kanin. Hun enser nesten ikke fotografen. Men, da jeg spør: ønsker du deg en kanin? Er hun ikke sen om å svare.
-Jaaaa, men jeg får ikke lov, mamma er allergisk.
På Mattisrud finner du også høner og sauer. Her kan du også adoptere en sau. Du kan følge dens livsløp fra den er liten til den blir slaktet. For sauene blir slaktet. De er produksjonsdyr- det er Karlsen helt tydelig på.
Til høsten er det mulig å kjøpe slakt fra gården. Både hele og halve griser og sauer. Dyr som har fått mye kos og stell av alle besøkende som er innom her på søndagene da de holder åpen gård på Mattisrud nesten hele året.
Imset gård
Litt lengre nede i bygda ligger Imset gård i Imsetvegen. Den holder også åpent i dag. Gården er ikke så godt skiltet, men vi finner frem til noen frittgående griser og en stor gammel låve. Inne på stabburet står fruen selv.
-Velkommen hit – det var hyggelig at dere i mittLøten ville komme innom oss, smiler May Elin Imset.
På gårdsbutikken selger hun diverse matvarer, glass og flasker med heftige etiketter.
Hæstkuk
Står det på den ene flaska vi finner i hylla. Videre står det på etiketten
«til tross for navnet har ingen hester hatt vondt i hverken skaft, forhud eller pung på grunn av oss».
Sausene til «Drit Forbanna» er blitt veldig populære i gårdsbutikken forteller Imset.
– Først våget jeg ikke ta inn alle sausene, da de har ganske så heftige navn, men nå har jeg nok nesten hele sortimentet.
Ellers driver Imset gård stort både med gris og kylling.
– Ute på gjordene her har vi både lykkelige frittgående griser og utbrytergriser, ler May Elin.
Innblikk i gårdslivet
I gamle dager var gårdene på bygda ofte veldig stengt for fremmede folk. Men, gjennom en ny tid med gårdsbutikker, økt satsning på andre leveveier innen gårdsturisme får vi nå et innblikk i gårdsfolkets private liv. Gårdene som før drev med mye av det samme, på de ulike gårdene, er nå et mangfoldig konglomerat av folk og ulike tilbud som gjør et slikt besøk både eksotisk og spennende. Et gårdsbesøk på Løten anbefales herved.