Anita Andersen Strøm er forfatteren bak romanserien «Jordmor i Nidaros» som følger ungjenta Margrete på sin veg mot en jordmorutdannelse. Selv hoppet hun av jordmorutdannelsen for å skrive bøker og har ikke angret på det.
Året er 1917. Unge Margrete skal bo hos sin tante i Trondhjem mens hun fullfører jordmorutdannelsen på ærverdige E.C. Dahls stiftelse. Hun aner lite om hva hun har i vente…
«Margrete holdt så hardt rundt håndtaket på den lille vesken at knokene hvitnet da hun tok inn synet av den storslåtte, gule murbygningen med den ovale portalen over inngangsdøren. «E. C. Dahls stiftelse» sto det med store, tydelige bokstaver hugget i stein. Der inne kunne hennes håp og drømmer gå i oppfyllelse – eller falle i grus.«
Doktor Jonas Bakke ankommer også fødestiftelsen, og alle som møter ham, blir sjarmert av den unge, kjekke legen. Det ingen vet, er at han bærer på en tung sorg…
Fra baksiden av bok nummer 1 – Ankomst
– Prologen i bok nummer en starter i Løten. Handlingen vender stadig vekk tilbake til Løten, for Margrete besøker faren som bor her, kan Strøm fortelle.
Historien er overraskende lik hennes egen. Hun har også en far som kommer fra Løten og hun fullførte nesten jordmorutdanningen. Nå vet ikke jeg hvordan det går med Margrete, men Strøm har i alle fall endt opp med å skrive bøker i stedet for å være praktiserende jordmor, og å flytte til drømmehuset i Løten. Nærmere bestemt Soplimkroken.
LES OGSÅ: Visste du at det bor en kritikerrost forfatter på Ådalsbruk? Nå er Harald Utter aktuell med ny bok
– Vi hadde hytte ved Rokosjøen, som broren min har nå. Vi har vært her alle somre og ferier. Vi ramla fort ned på Ådalsbruk da vi skulle flytte fra Trøndelag, forteller forfatteren.
En livsstil
Strøm er forfatter på heltid. Arbeidstidene er veldig fleksible.
– Det blir en livsstil. Jeg kan ikke skrive fra 8-16. Jeg skriver ofte på natta, gjerne fra kl. 24 til 03. Så er jeg ikke noe tess før klokka 12. Da blir det gjerne fram til klokka 15, forteller hun.
Det er ikke bare rett fram å skrive en romanserie. Den første boka skrev hun i perioden 2016 til 2018. Da hun fikk kontrakt med Bladkompaniet skulle hun ha minst seks bøker ferdig før serien kunne lanseres. Nå kommer det ei bok cirka annenhver måned, slik at hun føler litt på tidspresset.
– Jeg skal lese korrektur og språkvaske, for eksempel, og bruker kanskje to uker på det. Da har jeg seks uker på å skrive neste bok.
Hun er egentlig glad i å lese, men får dårlig tid til dette.
– Når jeg setter meg og leser tenker jeg at jeg burde skrevet i stedet, smiler hun.
Godt mottatt
Strøm hadde ikke skrevet noen bøker før hun fikk denne serien antatt. Den har blitt godt mottatt.
– Det er debuten min ja. Det er gøy at den selger så bra. Det finnes jo ganske mange serier. Det går jo på salgstall og interesse hvor lenge en slik serie kan holde på, sier hun.
– Hvor mange bøker tror du det blir?
– Jeg kan se for meg at det kan bli en god del bøker til. Så lenge forlaget lar meg skrive skal det ikke stoppe opp på idéer, smiler hun.
Hun er utdannet sykepleier og begynte på videreutdanning til jordmor, som hun nesten fullførte. I løpet av studietida tok hun imot 60-70 barn, så hun fikk gjort god research.
– Sykehusserier på tv er jo et tema folk liker. Det var viktig å finne et tema som skiller seg litt ut. Det finnes mange storgårdsserier. Så er det fint å skrive om noe jeg kan litt om, smiler hun.
LES OGSÅ: Ny bok vil bidra med oppdatert informasjon og se muligheter for barn som har Downs syndrom
Da hun var ung leste hun «Sagaen om Isfolket» og etter det har hun lest flere romanserier. Hun tror det er en fordel å kunne sjangeren før man setter i gang å skrive.
– Det kan sammenliknes litt med en tv-serie. Du kommer under huden på karakterene og følger dem.
Inspireres av folk
Strøm får inspirasjon av tv-serier og film, men også folk hun møter og opplevelser hun har hatt.
– Alle karakterer er oppdiktede. Det er fri fantasi, men jeg tar jo ubevisst karaktertrekk fra folk jeg har møtt og bruker det, forteller hun.
Det historiske bakteppet er E. C. Dahls stiftelse i Trondhjem. Hun innrømmer at hun i handlingen i Løten har tatt seg en kunstnerisk frihet.
– Jeg har flyttet doktorhuset der faren til Margrete, distriktslegen, bor litt nærmere Rokosjøen, for der er jeg bedre kjent, smiler hun.
Selv prøver hun å oppspore slektninger. Hun vet at oldefaren hennes var former på Aadals Brug. Kanskje finner hun ut mer med tiden, nå som hun har landet på Ådalsbruk.
Som lydbok
Hun får mange hyggelige meldinger av folk som leser bøkene hennes. Nå har også de fem første bøkene kommet ut som lydbok med skuespiller Marte Torp som forteller.
– Hun kan legge på trøndelagsdialekt og hedmarksdialekt, forteller Strøm.
Lydbøkene blir ikke lagt ut for strømming før etter 1. mai neste år, men både bøkene og lydbøkene kan kjøpes via Bladkompaniet. På Løten folkebibliotek har de bok nummer en og to.
Selv har Strøm prøvd å få noen naboer til å lese serien. Ei dame fikk noen bøker og ble helt hekta.
– Hun kom med et trillebårlass med ved og lurte på om hun kunne bytte det i flere bøker, ler Strøm.