Troels Skriver Andersen har som hobby å lage trefigurer med motorsag. Av en trestubbe kan han trylle fram både bjørner, hester og giraffer.
Da jeg kommer på besøk står han ute i kveldssola og jobber. Hørselvernet er på og finmotorsaga er framme. Han bruker ulike typer motorsager til ulike utskjæringer. Han har også et godt utvalg stemjern. Men hvordan fant han egentlig på å begynne med denne hobbyen?
Skogsarbeider på dagen, kunstner på kvelden
– Jeg jobbet i skogen i Danmark og tok med meg motorsaga hjem etter jobb. Jeg hadde sett andre som hadde drevet med dette og ville prøve, forteller han.
Etter noen få forsøk hadde han laget en figur han kunne selge.
Han lager både ting på bestilling og ting som han finner på selv.
– Jeg prøver å få solgt så mye som mulig av det jeg lager, sier han.
Nå har han drevet med dette i 13-14 år.
– Jeg var i New Zealand og lærte meg en teknikk med stemjern av lokalbefolkningen der.
Ville dyr
Han er mest glad i å lage ville dyr som ligner på ordentlige dyr.
– Hvis man har en trestamme eller et gammelt tre i hagen som man skal felle så kan jeg for eksempel lage en figur til minne om treet, sier han.
Han kjøper noe materiale på bygdesaga, eller får trær som folk har funnet. Mange av arbeidene hans blir til fine bursdagsgaver.
– Noen kjøper kanskje en gave til en som skal pensjonere seg, til konfirmasjon eller runde tall. Jeg selger til alle samfunnslag, sier Andersen.
Selv setter han pris på utfordringene ved å forme figurene.
– Det er store utfordringer, blant annet å få proporsjonene riktig. Det som er litt gøy er at man kan få et synlig resultat i løpet av bare en dag. Hadde jeg jobbet med et annet materiale hadde det tatt lenger tid, smiler han.
Når figuren er ferdig blir den ofte lakkert med linolje.
– Jeg bruker det fordi det bevarer treet sitt uttrykk best, opplyser han. Det går også an å bare la treet være ubehandlet og la naturen gå sin gang.
Ikke overraskende krever denne hobbyen mye planlegging og tålmodighet.
– Man må tenke over hvert skritt man tar, ellers ødelegger man fort det man har laget, smiler Andersen. Nybegynnerfeilene er han ferdig med, nå er han bedre på å tenke over hva han gjør.
– Jeg tegner også ofte på treet for å unngå å gjøre feil. Jeg synes det vanskeligste å få til er øynene, blant annet å få de riktig i forhold til hverandre.
Tar du turen til lekeplassen på Klevfos kan du se en ugle Andersen har laget. Han mener at trefigurer kan være en fin erstatning for leker i plast.
– De er mer naturlige og lærer barna motorikk, mener han.
Vil du se mer av Troels sine arbeider kan du sjekke hjemmesiden intothewood.no eller Facebook-siden hans.