Det blir ikke jul uten sylte. På Bakken Øvre har de laget 100-120 tonn med sylte siden 2000. Derfor kan vi nok trygt høre på hvordan Ole Martin Kildahl mener man bør gå fram for å lage ei god sylte.
– Sylta lages på gammeldags vis, innleder Kildahl.
– Først må man ha gode produkter å lage av. Vi bruker bog, mørbrad, kjake og nakke som trekkes forsiktig over natta, så plukker og sorteres kjøttet før vi legger i former, trekker den på nytt før den presses og avkjøles. Så er sylta ferdig, sier han. Da skal også sylta skjæres opp for hånd, vakuumpakkes og prises før den når ut til kunden. Ifølge Ole Martin er det viktigste å passe på når man lager sylte at man har rett temperatur og kjøling.
– Så må man renske kjøttet godt for å unngå brusk og bein, sier han.
Synes du dette høres ut som mye jobb er den gode nyheten at du kan kjøpe sylta ferdig fra Bakken Øvre, hvor de har planer om å lage seks-sju tonn til jul.
Vanskelig å beregne
Vanligvis leveres det ut catering til julebord på løpende bånd fra Bakken Øvre i førjulstida.
LES OGSÅ: Se, her er Virke-nissen. Den er blant produktene som Løten Virke har til salgs i førjulstida
– I år har jeg bare fått ei avbestilling, sier Kildahl, noe som illustrerer hvor annerledes det blir i år mot for hva det de er vant til.
Derfor synes han det er vanskelig å beregne hvor mye sylte de skal lage i år. De har hatt 220 griser i år, noe som er litt færre en tidligere år, samt at grisene er litt mindre. Men, det er jo fortsatt mange griser som blir til mye god julemat.
– Vi er færre til å lage sylte nå også. Bare her er vi tre mindre enn vi pleier og totalt på gården åtte færre. På grunn av uvissheten er det vanskelig å vite hvor mye vi skal lage, men vi kjører på, sier Ole Martin i kjent optimist-stil. Hittil har det vært stor pågang.
– Trenden har vært at det har gått mer i butikkene, forteller Kildahl.
– Hvorfor er sylte så populært?
– Fordi sylte er godt, smiler Ole Martin, før han legger til:
– Denne er tilnærmet lik hjemmelaget. Den er fryktelig populær.
All sylta er lagt i former av Anita Stolp Kildahl.
– Er det de samme som har laget sylte for deg i alle år, slik at det sitter i fingrene?
– Ja, det er det. Jeg har ikke bytta kjerring og det er hun som har lagt sylta, og vi andre har vært med og renset. De siste ti årene har vi vært de samme som driver på nå i dag, ler Kildahl.
Det er nellik, allehånde, salt og pepper som gir den gode julesmaken på sylta.
– Vi krydrer ikke hardt, sier Kildahl.
Mangel på norsk svin
Nordmenn måtte holde seg hjemme i sommer og det har ført til at salget av svinekjøtt har økt og vi har nå mangel på norsk kjøtt.
– Det er lett å se om du tenker deg om. Hvis det til vanlig reiste 10 000 mennesker ut fra Gardermoen hver dag, og de må være hjemme nå, så trenger du ikke være rakettforsker for å skjønne at de må ha mat, smiler Kildahl.
LES OGSÅ: Julekonkurranse i samarbeid med Bakeriet i Bringebærhagen
Trygve Slagsvold Vedum er bekymret for mangelen på norsk svin. Når statsminister Erna Solberg ble konfrontert med svinekjøttmangelen oppfordret hun nordmenn til å prøve vestlandske julemattradisjoner. Hva synes Kildahl om det?
– Erna er på jordet. Det er underdekning på gris, storfe og sau. Da er det ikke bare å spise pinnekjøtt. Jeg synes det er bedre med ribbe. Jeg tror ikke hun får så mange østlendinger til å spise pinnekjøtt, humrer han.
I fjor dro mange til Syden i jula. Det kan de ikke nå. De kan heller ikke dra på harrytur. Med svinemangelen må Norge importere svin fra Tyskland.
– Det er problemet med å ikke være selvberget. Hvis man hadde gitt litt bedre priser til bonden og satt litt mer pris på norsk landbruk så hadde det kanskje ikke vært underdekning. Det er ikke noe interessant å jobbe som en idiot hele tida uten å få betalt, sier Kildahl.
Det importerte kjøttet inneholder mye antibiotika i forhold til det norske kjøttet, hvor antibiotikabruk er et ikke-tema.
– Det er ikke så mange andre valg enn å importere, men da må man være klar over at det er mye mer antibiotika i den grisen. Der er ikke bare å knipse med fingra og få til ribbe til jul, det skal tross alt ales opp en del gris før du blir selvforsynt her i landet. Det er levende dyr og det tar tid. Man kan ikke knipse med fingra så er kjøttet i butikken.
Kildahl tror ikke det blir noe problem å få solgt unna kjøttet de har på gården.
– Folk må spise og butikkene er åpne. Spørsmålet er om vi klarer å lage nok.
Kildahl har ikke hatt en fridag siden januar og 12-timersdager er normalen, så han gjør alt han kan for at folket skal få julemat i år også.
Drive in-julematbutikken på Bakken Øvre er åpen mandag til fredag kl. 09-17. Du kan betale med kort eller vipps.