Dette året har vært preget av korona, og er selvfølgelig en stor del av ordfører Marte Larsen Tønseth sin årsoppsummering, men det har også skjedd andre ting dette året. Her ser vi Løten i 2020 gjennom ordførerens øyne.
– Det har vært et spesielt år sett fra mine øyne hvor vi har stått, og står i, og håndterer ei krise. Det har preget året i stor grad for enkeltmennesker, innbyggere og spesielt ansatte i kommunen som har stått på hver dag for å levere tjenester. Jeg er mektig imponert over ledere, ansatte og innbyggere som har forholdt seg til situasjonen. De har snudd seg rundt i forhold til for eksempel hjemmeskole og for å planlegge for situasjoner som kan skje. Spesielt så er jo perioden vi hadde nå rett før jul den mest krevende situasjonen vi har hatt siden mars, innleder ordfører Marte Larsen Tønseth.
Vegprosjektet er et høydepunkt
Vi treffes til en prat om året som har gått og selv om koronapandemien preger året for alle og enhver så har det også skjedd andre ting som er verdt å trekke fram. Vegåpninga i sommer er det ordføreren selv trekker fram som høydepunktet fra året som har gått.
LES OGSÅ: Det er det første i sitt slag – i dag åpnet ALS-huset i Løten
– Det er vanskelig å velge, men vegprosjektet som er ferdigstilt og tilliggende seiere i forholdt til hardt arbeid som er lagt ned i forbindelse bom og mindre bompengebelastning, stikker seg nok ut, sier Larsen Tønseth og legger til at det også er et høydepunkt hvordan koronasituasjonen blir håndtert og at alle legger ned den innsatsen de gjør.
Åpningen av nye riksveg 3/25 gjennom Løten er det største samferdselsløftet som er gjort i Løten noen sinne. Vegprosjektet startet i juni 2018 og 26 måneder senere, og tre måneder før planlagt tid, kunne vegen åpnes. Da var det totalt 27 kilometer ny veg fra Ommangsvollen og til Svingen i Elverum. 90 % av tungtransport velger riksveg 3 nordover til Trondheim og den nye vegen er viktig for å redusere antall ulykker. På gamlevegen er det nå inntrukket midtlinje slik at det er tilrettelagt for syklende og fartsgrensa er senket til 60 km/t. Gjennom året har ordføreren stått på for å minske bompengebelastningen, da prosjektet ble 1,5 milliard kroner billigere enn antatt, men bompengeprisen forble høy.
– Jeg har jobbet målrettet hele vegen for at midlene skal tilbakeføres hit for å reduserer bompengebelastninga, forteller Marte.
Det har vært en tung kamp, men sent på høsten vedtok Stortinget at snaut 300 millioner skulle brukes til å betale ned bompengegjeld.
– Det er jo noe, men langt fra det som det ble bygd billigere, sier ordføreren.
I praksis så betyr dette at bommen på sidevegen ikke skal iverksettes etter nyttår slik det egentlig var sagt. I en prøveperiode på tre år skal det være gratis her, før det hele evalueres. På den nye vegen skal bompengesatsen reduseres for en periode.
– Det er viktig at vi har ivaretatt et bomfritt alternativ for de som skal pendle til jobb. For eksempel er hovedsjukehuset vårt fortsatt i Elverum og der er det mange arbeidsplasser. Det har vært veldig viktig å jobbe fram dette og alle som har bidratt skal ha takk, sier ordføreren.
I forbindelse med prosjektet har kommunen fått tre nye kunstverk i tre ulike rundkjøringer og det skal gjøres avbøtende tiltak, som et nytt Veenskryss og oppgradering av Brennerivegen.
– Brennerivegen skal få gangveg og opprustning i sammenheng med etablering av ny matbutikk, sier ordføreren.
Selv bor ordføreren rett ved den nye vegen. Hvordan opplever hun endringen?
– Det har jo gått fra å være lyd av elv og fugler til å bli mest hjulstøy ute. Jeg var veldig forberedt på at det skulle bli støy, forteller hun åpenhjertig, og legger til at dette er hennes personlige mening.
– Arne Doksrud, som jeg og broren min fikk gården av, var hele tiden positivt innstilt til vegen. Veg og bane skal fram, sa han. Med ny veg fikk noen mer og noen mindre støy. Jeg har full forståelse for de som opplever støy som plagsomt. Det er viktig at det gjøres ordentlige støymålinger for det skal være mulig å leve inntil en veg, sier hun og legger til:
– Inne hos meg er det relativt greit. Jeg har klaget på noen rom som ikke svarer til forventningene. Jeg stoler på at arbeidet med støymålinger går sin gang og at vi får de tiltak som hjelper,
Høyt aktivitetsnivå
Til tross for pandemien er det høyt aktivitetsnivå i kommunen.
– Her en dag så jeg tre kraner i sentrum og en på KØFF. Det er en enorm aktivitet med etablering av boliger og bedrifter, sier en tydelig stolt ordfører.
– All den aktiviteten som er i Løten nå motvirker det negative med en pandemi. Det er bra at anleggsbransjen har oppdrag i vår kommune, mener Marte.
LES OGSÅ: Kildetunet har fått god respons: -Vi forventer at vi skal løse flere salg framover
Koronaåret har også gjort at man måtte tenke ut nye løsninger. For eksempel ble det ikke vanlig 17.mai-tog, men veteranbilene kjørte rundt i kommunen. Omtrent en måned tidligere var det også en stor bilparade gjennom bygda kalt «Kultur på hjul».
– Det var en enormt lang parade og folk viste stor vilje til å stille opp. Da jeg kom hit til Tingberg den dagen så kom tårene fram over hvor raust samfunnet er og at man vil stille opp for hverandre og spre glede, sier Marte.
Det satses på Løten sentrum og i slutten av oktober åpnet den nye miniparken i tilknytning til lekeplassen på torget. Den er et ledd i sentrumsutviklingen. Det samme er den nye julegata, som kom på plass tidsnok til adventstida etter at kommunestyret bevilget 400 000 kroner til opprustning.
LES OGSÅ: Stor uenighet i kommunestyret om ny julegate
– Julegata ble veldig godt mottatt. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger for de fine lysa i denne vanskelige tida, sier Larsen Tønseth.
Både miniparken og ny julegate er en forsmak på den nye sentrumsplanen som står på programmet i 2021. Arbeidet har pågått en stund, men i 2021 skal den være ferdig.
– Jeg gleder meg til å jobbe videre med den, sier ordføreren.
Et krevende første år
Marte Larsen Tønseth ble valgt til Løtens nye ordfører og tok over i oktober 2019. Dermed har hun nå sittet i ordførerstolen i et drøyt år. Hvordan har så dette første hele året som ordfører vært?
– Jeg må helhetlig si at det har vært veldig utfordrende og spennende. Jeg kjente Løten godt på forhånd, men nå har jeg blitt enda bedre kjent. Jeg har stor ydmykhet for alle som jobber her, forteller hun.
– Jeg hadde nok et lite bilde på hva jeg gikk til, men det er umulig å vite helt hvordan det blir. Jeg er glad jeg har hatt to perioder i kommunestyret allerede. Det er et stort ansvar, men jeg har mange gode folk med på laget, så vi spiller hverandre gode. Jeg kunne ikke gjort jobben jeg gjør uten enormt dedikerte og flinke ansatte, samt kommunestyret. Jeg er ordfører for hele kommunestyret og jeg er opptatt av at man skal kunne være uenige, men man må skille sak og person, sier hun.
Det har blitt mest digitale møter dette året og Marte innrømmer at hun savner den felles kveldsmaten de pleier å ha på kommunestyremøtene, samt at man håndhilser på hverandre og på den måten viser respekt.
– Den tilknytningen savner jeg.
På det siste møtet før jul fikk alle en tallerken julemat, slik at selv om de satt hver for seg spiste de i alle fall den samme maten.
Marte har valgt å være en ordfører som er tett på folk. Blant annet har hun ordførertreff i biblioteket hver måned.
– Jeg føler jeg har kommet nærmere innbyggerne ved å ha ordførertreff. Der har alt fra to til 20 møtte opp og den yngste deltakeren har vært 3-4 år gammel. Jeg er opptatt av at det skal være lav terskel for å ta kontakt med meg og derfor opprettet jeg en profil på Facebook (Ordfører Marte Larsen Tønseth), forteller hun.
Her kan innbyggerne ta kontakt med henne når det skulle være. Hun får spørsmål om alt fra vannlekkasjer til skole- og helsespørsmål, og hun gjør sitt ytterste for å svare folk slik at de kan finne ut av det de lurer på.
– Jeg har valgt å ta et standpunkt der jeg er nære innbyggerne og jeg er opptatt av å svare alle. Jeg vil være nær, både fysisk og digitalt, smiler hun.
Godt i gang
Kommunen styres etter budsjett, økonomiplan og investeringsbudsjett. Hvordan har så Løten klart seg i 2020?
– Det meste som vi hadde på planen er enten påbegynt eller i rute. Det som ble endra var den store oppgraderingen av Løten Helsetun, på grunn av besøksrestriksjoner. Dermed ble taket på Løten ungdomsskole prioritert i stedet, forteller Marte.
Økonomiske innsparinger har blitt igangsatt senere enn planlagt og de får ikke helårseffektene før i 2021. Mye av grunnen for dette er covid-19, tid og ressurser.
– Vi har også hatt en etablering av Sulland-gruppen som har kjøpt KØFF-bygget. De driver med oppussing nå. Etableringen er viktig for arbeidsplasser her og den er et resultat av infrastrukturen. Det ligger nærme riksveg 3 og dermed E6, mener ordføreren.
Utfordringer ved pandemien
Larsen Tønseth synes det har vært krevende å håndtere koronakrisen samtidig som man skal ha en så ordinær drift som mulig.
LES OGSÅ: – Man må lære seg å leve med det
– Når vi omdisponerer helsesykepleiere til smittesporing og du samtidig skal ha samme tilbud blir det utfordrende. Samtidig må jeg si at smittesporere og kommuneoverlegene har gjort det viktigste bidraget til at vi skal kunne forholde oss til TISK-strategien (teste, isolere, smittespore og karantene). Skal vi klare å slå ned utbrudd er de opplysninger som smittesporerne har helt vesentlige, mener Larsen Tønseth.
Fordelen med Løten er at det er korte linjer og oversiktlig. Ordføreren mener det oppleves som oversiktlig på tjenestenivå. Selv har hun fått føle på usikkerheten rundt ekstrakostnadene knyttet til pandemien. Ville disse bli kompensert?
– Vi har brukt 16 millioner ekstra i forbindelse med covid-19. Nasjonalt har det blitt lovet kompensasjon for dokumenterte utgifter. Det har AS Norge mulighet til å gjøre med de økonomiske rammene vi har.
Hun ønsker å rose folk i Løten som tar tak.
– Alle som på hver sin måte har bidratt til å håndtere koronakrisa, for eksempel ledere, ansatte, renhold, NAV og oppvekst, men også de som ikke er direkte berørt, men som holder hjula i gang, for eksempel teknisk etat. Vi er en organisasjon som spiller på lag, smiler hun.
– Jeg er av den oppfatning av at vi kan ta med oss noe positivt fra dette. Det er jo mindre enn en krig, men samtidig de strengeste tiltakene vi har hatt, sier ordføreren før hun fortsetter:
– Vi har fått et stort teknologisk løft. Vi er veldig glad for at vi hadde innført nettbrett i skolen. Da ble det enklere med hjemmeundervisning og kontakt mellom skole og hjem, selv med utfordringa med bredbåndskapasitet av varierende grad. Bredbånd har høy prioritet framover.
Det å være sosiale har vi også måtte løse på andre måter i år.
– Vi har fått andre måter å være sosiale på i år. Når det her etter hvert er over håper jeg vi kan ta med oss en takknemlighet over de nære ting og at vi bor i velferds-Norge, og ikke minst at vi har hatt mulighet til å gi krisepakker. Mange har kanskje opplevd utrygghet rundt det å ha fast jobb og permitteringsutfordringer, samt at pengene skal strekke til. Det er viktig at vi folkevalgte er med å formidle lokale historier slik at vi kan være med å utvikle permitteringsreglene slik at innbyggerne fortsatt kan ha en jobb å gå til når dette er over, sier hun engasjert.
Nytt år med nye muligheter
Nå står 2021 for tur. Løtens ordfører håper at vi har en massevaksinert befolkning i løpet av året, og at folk tar samfunnsansvar og tar vaksina, slik at vi kan komme tilbake til en normalsituasjon.
– Jeg ser fram til å kunne klemme vennene mine igjen, smiler hun.
Det står viktige ting på programmet for Løten som kommune i 2021. Til høsten blir det åpning av ny barnehage, sentrumsplanen skal behandles og ikke minst skal det rekrutteres en ny kommunedirektør.
– Det er det viktig å få på plass og lykkes med, mener ordføreren.
Det skal også foretas en helhetlig tjenestegjennomgang i første halvår av 2021.
– Vi må tilpasse drifta til de tilgjengelige ressurser. Gjennomgangen er for å få et grunnlag for fortsatt å sette riktig kurs for framtida økonomisk. Der er vi helt avhengig av en bred involvering. Her må alle bidra. Det kommer til å bli krevende prosesser for de folkevalgte, men jeg er helt sikker på at vi klarer det med et godt faktagrunnlag, sier Marte.
Hun håper også at vi i løpet av 2021 kan få et bilde av ny sjukehusstruktur i regionen.
– Men jeg vet ikke om jeg tror på det, men vi kan jo håpe at ballen lander, sier hun.
Det er også året for stortingsvalg og hvordan dette ender vil ha betydning for kommunene i Norge.
– Det er viktig for hele samfunnet.
Fin avslutning på året
Marte, som er tvilling med Per, har bursdag i desember og er jo dermed nesten sikret en fin slutt på året. I år ble de 30 år gamle og noen kreative sjeler hadde pyntet opp i sentrum for de to samfunnsengasjerte tvillingene. Utenfor Tingberg stod skiltet på bildet under.
– Det var noen partifeller som hadde satt ut skiltet. Det var en veldig hyggelig måte å gjøre det på når situasjonen ikke tillot en større feiring, forteller Marte, som også fikk kake på kontoret og middag sammen med familien. Og om du lurte så kom Marte 20 sekunder før Per.
Etter en lang oppsummering av 2020 avslutter vi med noen kjappe spørsmål som gjør deg enda litt bedre kjent med vår unge, løtenkjære ordfører. Det er ikke helt sikkert hun kan vise fram til Trygve det hun har svart, men det får gå. Godt nyttår!