Løiten Almenning vil bygge framtidsrettet og miljøvennlig på Budor. Nå tenker de i nye baner og vil bygge hytter i tun.
– Det er en målsetting å gjøre dette så miljøvennlig som mulig. Vi vil komme unna den strukturen som ligner på boligfelt fra 80-tallet, sier Johan Fischer.
Tunbebyggelse
Almenninga vil nå prøve noe som de ikke har sett at noen andre har prøvd før dem – nemlig å bygge små hyttetun med kompakte hytter.
– Vi vil over på å bygge i tun. Det gir gode bomiljøer og mye mindre inngrep i naturen, sier Fischer.
LES OGSÅ: Det blir ikke familiedag i år, men man kan likevel oppleve høsteventyr på Budor
I den forbindelse har de vært i kontakt med mange hytteleverandører og til slutt endte de opp med den anerkjente arkitekten Einar Jarmund. Han har utarbeidet konseptet «MY – Fjellhytter for folk flest».
Hyttene vil bli på 50-70 kvadratmeter med tre til fem hytter på hvert tun. De vil ha alt av moderne komfort, men samtidig inneholde gamle fargevalg på utsiden.
– Vi prøver å ta tilbake det hytta var før, med litt mindre plass, men plasseffektivt, og med tradisjonelle fargevalg på utsiden. Det blir moderne komfort, altså prøver vi å ta tilbake gamle tanker i en ny, framtidsrettet løsning, sier Fischer.
Lavere miljøbelastning
Å bygge ned fjellet har møtt kritikk. Løiten Almenning vil med sin områdeplan og denne formen for utbygging prøve å gjøre prosessen så miljøvennlig som mulig.
– Folk vil ha hytter. I stedet for å si nei må vi prøve å bygge dem på en måte som gir mindre miljøbelastning, sier Jørgensen.
De mener tunløsningen tilfredsstiller premissene med å ta vare på mest mulig av landskap og vegetasjon. De vil også gjøre prosjektet så lokalt som mulig.
– Vi skal ha et samarbeid med Hunton på Gjøvik som lager precut, altså ferdig kappet materiale. Det blir mindre transport og mindre utslipp, forteller Fischer, før Jørgensen fortsetter:
– Det skal isoleres med tre og bygges plastfritt. Og det skal integreres solceller.
Almenninga tar dermed en aktiv rolle i å gjøre utbyggingen på en best mulig måte. De vil blant annet benytte lokale håndverkere til å bygge hyttene og skifer fra Gudbrandsdalen i stedet for fliser fra Kina.
Har tro på konseptet
– Vi tror jo veldig på dette nå som vi jobber med å realisere det, sier Jørgensen.
Samtidig ser han muligheten for at det kan gå litt trått i starten, da de kommer med noe som er helt nytt.
– Jeg har veldig tro på på at det er et stort skritt for tankesett for hyttebygging. Samfunnet stiller større og større krav til hvordan ting blir gjort. Folk får nå mulighet til å kjøpe seg ei klimanøytral hytte.
Prisnivået på disse hyttene er ikke avklart ennå, men tanken er at det skal være for folk flest, jamfør navnet på konseptet: «My – Fjellhytter for folk flest».
– Vi ser at hyttekjøperne begynner å bli yngre og yngre, og vi vil tilfredsstille økonomiske og miljømessige krav som yngre folk har, sier Jørgensen.
– Budor er jo et sted for familie, så vi tror det passer veldig bra, supplerer Fischer.
Ikke i mål ennå
Områdeplanen for Budor sør er ikke endelig vedtatt ennå. Det var kommet inn seks klager som kommunestyret ikke tok til følge på sitt møte midt i september. Klagene har dermed blitt oversendt Fylkesmannen i Innlandet for endelig avgjørelse.
– Vi vet at planen ikke er godkjent ennå og vi forholder oss til klagebehandlinga. Det er stor etterspørsel etter hytter og hyttetomter, så vi jobber parallelt med prosessen for å være klare, avslutter Jørgensen.