mittLøten.no
6 minutter lesetid

Sara og Sebastian lager juleøl med mormor hvert år

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Det blir ikke jul uten, det er familien Kildahl Slaggerud helt enige om. Til og med de som ikke synes juleøl smaker noe godt mener det må med for at det skal bli jul.

– Jeg har så vidt smakt, jeg smaker hvert år, men foreløpig er det ikke noe godt, mener Sara (13). Sammen med broren Sebastian (11) er de hos mormor den 13. desember, ja, slik de alltid er. Det er nemlig fast dag for ølbrygging. Da blir juleølet klart til lille julaften.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

– Da blir det sylte, lefse og hembrygd øl – da er det jul, sier mamma Hanne Kildahl Slaggerud.

DETTE MÅ TIL: Viktige ingredienser til juleøl på Lucia-dagen. FOTO: Emilie Westli Andersen

Fra de kunne gå

Sara og Sebastian har laget juleøl helt siden de var store nok til å gå.

TIDLIG KRØKES: Sara sammen med mormor i 2010. FOTO: Privat

LES OGSÅ: Her får du Luciatoget fra barna i Skogly rett hjem i stua

– Det var litt tilfeldig. Jeg tror Sara skulle ligge over her den gangen for ca. 11 år siden og da ble hun med, forteller Hilde Merete Kildahl. Siden det har det blitt mange ganger med ølbrygging for de to søsknene.

– De pleier å krangle om hvem som skal røre ut sirupen – det er visst det som er mest stas, smiler Kildahl.

SAMARBEID: Sara og Sebastian samarbeider, uten å krangle om sirupen i år. FOTO: Emilie Westli Andersen

– Vi slutta med det i fjor da, sier Sara og ser på at Sebastian rører ut sirupen denne gangen.

– Hva er det som skal til for at det skal bli bra øl?

– At vi følger oppskrifta, sier Sebastian.

– Ja, og hører på mormor, sier Sara.

Gammel oppskrift

Oppskrifta som brukes i denne familien er gammel. Håkons mor Gerd har fått den av sin mor igjen.

– Ja, oppskrifta har vært med en stund, sier Håkon Kildahl.

TOMTEBRYGG: Sara heller oppi en viktig ingrediens. FOTO: Emilie Westli Andersen

– Vi lette lenge før vi fant ut når tomtebrygget kom, men det står jo med store bokstaver på flaska, smiler Hilde. Det kom på markedet i 1969. Før den tid tror Hilde at det ble brukt vørterøl og sukkerkulør i det hjemmebryggede ølet. Nå har hun laget dette ølet i 42 år, og både barn og voksne setter pris på tradisjonen.

– Tror dere at dere kommer til å fortsette med dette når dere blir voksne?

– Ja, kanskje, sikkert, sier søsknene.

LES OGSÅ: Oles rytmebokskalender har tatt av på Facebook

Mormor Hilde tror nok at det er færre som brygger øl nå enn tidligere.

– Mange lager nok den oppskrifta som står på flaska, men den vi lager har litt mer smak, med nellik, sirup og einer, sier Kildahl Slaggerud.

FYLLE VANN: Et badekar kan brukes til så mangt. Morfar Håkon Kildahl hjelper Sara med å fylle vann. FOTO: Emilie Westli Andersen
Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Einerkvistene er plukket på hytta på fjellet. Etter å ha fylt vann i dunken fra badekaret må Sebastian røre skikkelig. Så er det bare å vente til det kan tappes på flasker og nytes på lille julaften.

– For meg er dette det beste ølet. Det blir ikke jul uten. Det tror jeg du kan sitere alle på, smiler Kildahl Slaggerud.