Det var ordføreren som fremmet forslag om å fjerne Oset som valgkrets. Etter et langt ordskifte i kommunestyret var Oset som valgkrets historie. Nå følger valgkretsene skolegrensene.
I 2016 ble Solbakken, Oppegård og Oset valgkrets slått sammen til Oset valgkrets. Etter fire år ble saken tatt opp på nytt og ved neste valg blir det ikke mulig å stemme i Skogbygda.
Forslag fra ordføreren
Marte Larsen Tønseth fremmet forslaget til formannskapet om fire valgkretser som følger skolegrensene, hvor dette ble vedtatt. I kommunestyremøtet la hun fram grunnene til hvorfor hun fremmet forslaget:
LES OGSÅ: Nå er det vedtatt utvidet båndtvang i Løten
– På bakgrunn av flere henvendelser etter forrige valg: på valglokalets utforming – i forhold til universell utforming og at det skal være livssynsnøytralt stemmelokale, og generelt fasiliteter i forhold til mangelfull toalett-tilgang for valgfunksjonærer, sier Larsen Tønseth, som har drøftet utfordringene med valgfunksjonærene før hun fremmet forslaget for formannskapet. Der ble det sett på andre lokaler, slik som Jonsbu. Ordføreren forteller også at det var hun som rekrutterte valgfunksjonærer til valgkrets Oset ved forrige valg.
– Det var utfordrende i forhold til at det var ønskelig med andre lokaler. Jeg har og drøfta om Solbakken og Fjellhaug kan benyttes som lokaler. Det blir å reise i motsatt retning for mange. Det kan være en ålreit løsning at valgkretsene kan følge skolegrensene, mener ordføreren.
– Jeg skjønner det er veldig mye følelser rundt det her, men jeg tenker at dette er en organisering av en valgmetode knyttet til eksisterende skolekretser. Jeg ser det ikke som veldig kontroversielt å foreslå det, sier ordføreren, som trekker fram eksempler fra Nordbygda og Ådalsbruk fra tidligere år.
Arbeiderpartiet stiller seg undrende
– En blir litt sånn sjokkert, når Senterpartiet, som har makta i Løten foreslår det, som skal ta vare på utkanta våre. Det som jeg frykter med dette her er at folk ikke stemmer mer. Folk gir uttrykk for at de synes det er merkelig at man ikke kan få stemt her mer, sier Arne Egil Stensåsen. Han mener at man kan sette opp et toalett, klippe gresset og gjøre det pent til folk kommer.
– Jeg er forundret, meget forundret. Jeg trodde ikke jeg skulle oppleve dette. Jeg synes det er dårlig gjort mot folk oppi her. Det er litt prinsipp i det her, sier Stensåsen.
Han var blant flere fra Arbeiderpartiet som mislikte forslaget til ordføreren.
– Tradisjon, identitet og tilhørighet er viktig, sammen med tilgjengelighet til demokratiet, sier Andres Lopez (Ap), som mener at det bør være mulighet til å kunne tilrettelegge for deltakelse i demokratiet i Oset en gang hvert fjerde år.
Må sette seg i bilen
– Det er ikke stemmelokalene som skal holde liv i grendesamfunnene, sier Else Bjørke (Sp), før hun fortsetter:
– Det tar ni minutter å kjøre fra Oset til Østvang skole. De fleste som stemmer ved valg i Oset setter seg i bilen for å kjøre. Jeg mener at de kan kjøre de ni ekstra minuttene til Østvang en gang annen hvert år når det er valg. Hvis de ikke vil det vil jeg tro de fleste i Skogbygda er på Løten en gang i løpet av den måneden det er mulig å forhåndsstemme, i og med at det ikke er butikk i Skogbygda. Hvis du ikke vil det er det mulighet til å be om hjemmestemming. Det er også mulighet for skyssordning på valgdagen om det skulle være behov for det. Her er det mange muligheter, sier Bjørke.
LES OGSÅ: Reguleringsplan for nytt boligfelt på Jønsrud vedtatt
Hilde Mari Bjørke (Sv) trakk fram at Stortinget mener man må ta hensyn til koronasituasjonen når man planlegger valg for 2021. Hun lurer på om det blir stor nok kapasitet til at skogbygdingene kan stemme i de andre valglokalene. Rådmannen mener at kapasiteten er stor nok.
Stemmemulighet i mange år
Det var stor uenighet i kommunestyret og det var 15 som stemte for formannskapets innstilling, mens ti stemte imot. Dermed var tida for valg i Skogbygda over. Helge Lundsbakken har prøvd å finne ut hvor lenge man har kunnet stemme i Skogbygda, men det var det ikke lett å finne ut av. Det vi med sikkerhet kan si er at det har vært mulig å stemme i Skogbygda siden 1960. Fra 2021 blir det en ny tid, hvor skogbygdingene må ta turen til henholdsvis Østvang skole eller Ådalsbruk skole.