For Ole Kristian Kildahl (26) på Bakken Øvre har bondeyrket alltid vært den store drømmen. Nå har han bygget nytt fjøs og er klar for framtida.
– Jeg har aldri vurdert å drive med noe anna egentlig. Det har jo ikke vært noe å lure på nesten helt siden jeg ble født. Jeg var 18 år da jeg tok over dyr og maskiner, også kjøpte jeg garden i 2018. Jeg skulle jo bli proff fotballspiller som mange andre unge, men jeg valgte heller å bli gardbruker, gliser Kildahl.
Stort påbygg
Nå var det gamle fjøset utslitt, og dermed tok han sats og bygget 760 nye kvadratmeter. Her er det nå løsdriftfjøs med 82 nye båser.
– 15. mars begynte vi å grave og 21. september flytta vi inn. Det har vært ganske hektisk. Først var det anslått at vi skulle være ferdig i starten av oktober, men da vi skulle begynne å legge på spalteplank i den gamle delen av fjøset fant vi ut at dragerne var for dårlig, så vi måtte bytte dem og da ble det en liten ekstrakostnad og vi måtte ha kuene vekk, så da var vi så heldige at vi fikk vi ha dem hos Espen og Even på Norderhov fordi deres dyr var på setra, og da måtte vi ha ferdig vårt fjøs til kuene skulle ned fra setra, forteller Kildahl.
LES OGSÅ: Aspens AS markedsfører seg på en helt annen måte enn andre bedrifter i Løten
Dermed ble byggeprosessen framskynda en måned og det ble hektisk og mye jobbing.
– Vi kan lage en stor krusedull fra 15. mars til 21. september. Det har vært kaos, smiler Ole Kristian.
– Han har prøvd å ta livet av kårkallen tror jeg, humrer Ole Martin Kildahl, faren til Ole Kristian.
– Det ble ikke mye søvn siste uka, da var det mange tanker i hodet, så det var en lettelse da kua begynte å gå i roboten, da ble det litt bedre, forteller han åpenhjertig.
For i tillegg til å bygge nytt fjøs har han investert i melkerobot og møkkrobot.
– Til og med kårkallen har blitt erstatta av en motorsak som går og pynter møkk, så dette blir interessant og se, sier Ole Martin.
Roboten ble satt inn i slutten av september og endrer arbeidshverdagen for Ole Kristian.
– Det blir jo litt mer administrerende. Den største fordelen er at du får en anna hverdag. Du kan reise på noe klokka fem om ettermiddagen. Det har jeg ikke kunnet før. Målet er å få mindre timer og en lettere arbeidshverdag, forteller han, som understreker at mer tid med familien har vært en pådriver for å få oppgradert fjøset.
– Det er fint at han får en lettere hverdag med nytt fjøs. Dette ser jo fryktelig fint ut, sier Ole Martin, som har barnebarn på 3 år og 1/2 år på gården.
Håper unga vil ta over
Når han nå har bygget nytt fjøs til 7,5 million håper han jo at ungene skal bli interessert i gårdsdrift når de vokser opp.
LES OGSÅ: Arnhild og Jesper dyrker mye av maten sin selv. Det har de ikke vært alene om denne koronasommeren
June synes det er stas med kalvene
Foto: Marte Larsen Tønseth
– Jeg håper jo at noen av unga har lyst til å ta over, men jeg er jo såpass ung at jeg rekker å betale gjelda selv, humrer han, før han fortsetter:
– Om 25 år er jeg jo bare 51 år og kan jo drive gården i hvert fall 15 år til. Men de skal få ta over når de vil altså.
– Hva skal du gjøre om de vil ta over like ung som du var?
– Nei, hva jeg skal gjøre da er litt usikkert. Da er jeg jo bare noen og førti. Jeg blir vel jobbende på gården, smiler han.
Etterpåklok
Nå har han plass til 200 dyr, hvorav 51 melkekuer av rasen Norsk Rødt Fe (NRF). Han har også plan om å fore opp ca. 70 okser. Han er også klar for påbudet om løsdriftsfjøs, som nå er utsatt helt til 2034. Men ville han ha gjort noe annerledes, om han skulle begynt å bygge fjøset i dag?
– Ja, jeg ville hatt mye høyere takhøyde, for å få mer luft og større romfølelse. Så ville jeg hatt større dører og bredere forbrett. Jeg er fornøyd med alt det andre da, for eksempel innredninga og mattene – komforten til kua kunne nesten ikke vært bedre. Det ser ut som dem trives veldig godt. Vi er veldig fornøyd, både bonde og ku, tror jeg, avslutter Kildahl.