Natali systue ligger omtrent midt i lyskrysset i Brenneriroa og her kan du få hjelp til alt du trenger av søm. Selv er Nataliya Posvyashchonna veldig inspirert av de norske bunadene.
– Jeg beundrer nordmenn i at de verdsetter, tar vare på og viderefører fra generasjon til generasjon ting som er kjære for dem, og at de holder på tradisjonene – det mangler i vårt land, sier hun, før hun fortsetter:
– Jeg beundrer spesielt bunadene, skatten og arven i norske familier. Det er håndbroderi, ekte ullstoff og kjærlighet i hver søm. Vi får bunader til reparasjon og jeg ser på broderiene og beundrer draktene. Når vi reparerer en bunad prøver vi å bevare manuell søm der det er manuell søm og maskinsøm der det er det.
Liker å reparer ting
Posvyashchonna kom til Norge i 2010 og begynte å jobbe med gardiner i samarbeid med Ia Torgersen. Etter hvert kom folk til henne med ønske om hjelp til å sy opp bukser eller kjoler, skifte glidelås og reparere klær.
– Jeg liker det veldig godt, for det er noe nytt hver gang. Hver ting krever en spesiell tilnærming og kreativitet. Jeg lærer mange nye ting. Noen ganger kommer kunden med ideen og vi gjør det vil virkelighet, forteller hun, og legger til at hun liker å gi klærne nytt liv og spare miljøet.
LES OGSÅ: Marte, Kristin og Berte vil ha bedriftene med på å pynte Løten til jul
Hun nyter godt av jungeltelegrafen og får stadig nye kunder. Blant annet har hun kunder fra Oslo og Fredrikstad, og hytteeierne på Budor stikker innom henne på veg til hytta.
– Det beste er at folk stoler på oss. Bruder kommer til oss med dyre brudekjoler og vi gjør alt mulig og umulig for å få dem til å se fine ut før bryllupet. Noen ganger må du redde bruden noen dager før bryllupet. Det er veldig hyggelig å se deres takknemlige smil. Det er den største belønningen, smiler Posvyashchonna.
Hvilke problemer kan systua hjelpe deg med?
Mange oppdager kanskje at et klesplagg ikke passer rett før en viktig fest eller høytid. Da kan Nataliya og gjengen hjelpe deg slik at du blir komfortabel og ser bra ut. Trenger du å skifte glidelås i favorittjakka? Det fikser de også.
– Ved å reparere klær og gi dem et nytt liv sparer vi miljøet. Det er veldig hyggelig for meg når en person kommer med et plagg de er stolte av og glad i, som de vil bevare, sier hun.
De har lang erfaring i å sy gardiner og de skreddersyr gardiner på bestilling. Liftgardinene er spesielt populære.
En ny ting de har begynt med i år er å sy munnbind.
– Vi selger til både bedrifter og privatpersoner. Hvis folk bestiller så syr vi. Vi har alltid flere på lager, sier Posvyashchonna.
De har klart seg godt hittil i koronatiden.
– Vi har ikke hatt en eneste dag hvor vi ikke har gått på jobb. Selv om det ble betydelig færre kunder så gikk ikke arbeidsmengden ned, forteller hun.
Syr foreløpig ikke fra bunnen av
De syr ikke klær fra bunnen av, ennå.
– Det tar mye tid å lage et mønster, sy, måle og sy. I tillegg trenger kunden å kjøpe stoff og her i området er det vanskelig å finne en butikk med gode tekstiler til klær. Det vil også koste mye mer enn å kjøpe en vare i en butikk. Men vi kommer til å ta imot bestilling for individuell skreddersøm i framtiden. Akkurat nå har vi for mange bestillinger på reparasjoner og tilpasninger til at vi kan rekke det, smiler Posvyashchonna.
Hun har imidlertid mottatt et oppdrag fra Løten kommune som hun gleder seg til å ta fatt på.
– Vi skal sy flere kjoler, slips og sjal med Munch-motiv. Det blir veldig spennende!
I høst har de fått et ekstra par hender i arbeid. For første gang har Posvyashchonna tatt imot en lærling.
– Jeg har alltid ønsket å overføre kunnskapen og ferdighetene mine til en annen, men har ikke drømt om at det skulle skje. Nå har vi blitt en lærebedrift, smiler hun.
Nicole Scaravilli må ha praksis i to år for å få svennebrev. Det var ikke så lett å finne læreplass i Eidsvoll, hvor hun bor, men hun fant til slutt Natali systue.
– Hva er det du liker med å sy?
– Man kan gjøre så mye med selve tekstilet. Man kan uttrykke seg så mye med klær. Det føles så bra når kunden blir fornøyd, sier hun.
Drømmer om å utvide
Det står ikke på drømmene og ambisjonene i den lille systua.
– Jeg har mange planer oppe i hodet mitt. Det vi gjør nå er å utvide lokalene for å gi mer plass til kundene, slik at det blir mer behagelig og koselig å komme hit. Det blir også litt mer plass for oss som jobber her, forteller Posvyashchonna.
LES OGSÅ: Hva skal treningssenteret i Løten hete?
På drømmestadiet er ønsket om å åpne systuer i andre byer, samt et stort studio på et kjøpesenter for å gi arbeid til mange andre mennesker som kan sy. Hun skulle gjerne hatt kveldskurs i søm også.
– Jeg drømmer om å tilby gratis sykurs slik at flere kan komme hit på kvelden og sy noe til seg selv. Mange har verken symaskin eller vet hvordan den skal brukes. Kanskje ønsker de å sy noe, skape noe med sine egne hender? Ved å gjøre noe kreativt med sine egne hender utvikler en person seg, tror Posvyashchonna.
Trenger du å få noe reparert kan du stikke innom dem i åpningstiden (kl. 9-17 mandag til fredag) eller ringe eller sende en mail/melding for en privat avtale.