Leon Seferi (16) er et ungt sangtalent som har mål om å bli en kjent klassisk sanger i Norge. Det var det realistiske målet, men drømmen, den er å få synge på de store operascenene ute i verden.
– Å bli en kjent klassisk sanger i Norge er et realistisk mål. Drømmen er å få reise rundt å synge klassisk på de store operascenene i England, Frankrike og Italia, forteller unggutten til mittLØTEN.
Alltid sunget
Seferi begynte å synge da han var 4-5 år gammel. Dermed har han sunget nesten hele livet.
– Det er jo det å bruke stemmen til å gjøre noe annet enn å prate som er gøy. Å lage fine lyder, og å stå foran et publikum når man gjør det gir det litt liv, forteller han.
LES OGSÅ: Anne Berit og Bjørn ble årets prisvinnere
Talentet er veldig interessert i sangteknikk, og mener at det er det som gjør synginga, men man må ha litt talent i bunn.
– Teknikk kan hjelpe deg til et visst nivå, men du må også kunne gå igjennom en hel sang uten at det er surt, og du må kunne formidle den bra. Du kan ikke bare stå stille når du synger, mener unggutten, som alltid har sunget, og får fortalt at han er født med det.
– Det kan jeg tro – jeg har jo liksom alltid sunget, smiler han.
Synger på flere språk
Opera går som kjent på andre språk enn norsk og Seferi lærer seg tekster på både italiensk og tysk.
– Jeg er nok best på å lære meg tekstene, for jeg snakker ikke italiensk og tysk flytende, selv om jeg lærer tysk på skolen. Jeg kan norsk, engelsk og albansk, forteller han.
Seferi synes det er enklere å lære seg italienske enn engelske tekster.
– Hvorfor det?
– Jeg tror det er på grunn av måten språket rimer på. Hvert ord passer sammen og har en mening, sier han.
Da jeg hørte han synge på Stasmiddagen sang han «O sole mio», en verdenskjent napolitansk sang. Selv om han nå har begynt å synge opera er han egentlig for ung for det.
– Egentlig er ikke stemmen ferdig utvikla før jeg er 45 år, smiler han, før han fortsetter:
– Men jeg begynner nok med litt mer opera når jeg blir 23 år og eldre. Når jeg passerer 30 får jeg nok lov å synge litt tyngre sanger.
Han foreller at sanglærerne er opptatt av at han ikke skal synge for vanskelige sanger som stemmen ikke er utviklet til ennå.
Norges musikkhøgskole
Lisa Nybrott i Løten kulturskole var hans første sanglærer. Han begynte hos henne da han var 14 år.
– Hun har åpnet mange dører for meg. Jeg sang blant annet på Kirsten Flagstad-festivalen i år, sier Seferi.
På Løten ungdomsskole tok han valgfaget «Sal og scene» og der lærte han mye om hvordan han skulle opptre på ei scene. Nå går han på musikk, dans og drama på Stange VGS.
– Det var det som falt mest naturlig å velge.
I tillegg sendte han inn en søknad til et talentutviklingsprogram hos Norges musikkhøgskole og fikk plass et år. Dermed reiser han til Oslo to ganger i måneden for å få undervisning.
– Jeg har lært mye under Ståle Ytterli. Det er den første sanglæreren jeg har som er mann og jeg ser på det som en fordel, for han kan relatere seg til hva jeg gjør.
LES OGSÅ: Kunstutstilling med fokus på dyr og bunadsølv
I løpet av året i talentprogrammet ønsker han å bli bedre på mange ting: teknikk, formidlingsevne, repertoar og å se budskapet i sangene han synger. Hittil er han så fornøyd at han tror han kommer til å søke om flere år ved programmet.
Inspirert av Solli-Tangen
I begynnelsen sang Seferi rockesanger, som for eksempel «Bohemian Rhapsody» som fortsatt er en av favorittene hans, men etter å ha sett Didrik Solli-Tangen på Stjernekamp fikk han øynene opp for opera.
– Jeg hørte han sang «E lucevan le stelle» og da ville jeg også synge den. Jeg sang den på skolen og i kinoen, og det ble en suksess. Da tenkte jeg at dette har jeg lyst til å drive med, smiler han.
Seferi er tenor, noe som kanskje er den mest spektakulære stemmen innen klassisk repertoar.
Når jeg spør hvilken sang som er favoritten å synge svarer han «O helga natt».
– Det er den jeg har fremført mest og som jeg er mest trygg på. Jeg er veldig glad i sanger som gir meg utfordringer og noe å jobbe med, smiler han.
Han liker også å synge «Anthem» fra musikalen Chess. Denne sang han blant annet på Kirsten Flagstad-festivalen, som ble digital i år på grunn av korona. Han gjorde også en opptreden i Løten kirke i forbindelse med påsken, også denne digital, for å skape håp i en vanskelig tid. Gamle Aker Kirke er kanskje et av de fineste stedene han har sunget.
– Det er god akustikk der og i sangmiljøet er det stor å ha sunget der, forteller han.
Det er et fint steg på vegen mot drømmen om å synge på de store scenene i Europa.