Fra nyttår vil Læringsverkstedet Skogly barnehage endre konsept og bli en naturbarnehage. Styrer Line Nordhagen Haraldsen gleder seg.
– Vi spisser oss inn på en retning innenfor natur og miljø, forteller Haraldsen, og fortsetter:
– Vi har hatt natur og miljø som satsningsområde de siste to årene, og vi liker tanken på at vi gir ungene gode opplevelser i natur og nærmiljø. Da tenkte vi at vi bare skulle hoppe i det og satse.
Ikke nødvendigvis mer utetid
Fra 1. januar vil Skogly være en naturbarnehage. Det vil ikke nødvendigvis si at det blir enda flere timer ute for barna, for her er de allerede flinke til å være ute.
LES OGSÅ: Løten ungdomsskole leder Klassequizen i Innlandet
– For oss handler det ikke bare om å være ute, men å trekke natur og miljø inn i barnehagen. Etter hvert skal vi også spisse oss litt mer inn på bærekraftig utvikling sammen med barna – være en mer miljøsmart barnehage. Men, vi må bruke litt tid på å finne vår vei i konseptet, sier Haraldsen.
Skogly gjør allerede mye av det en naturbarnehage gjør: de er mye på tur, de har gapahuk, flere bålplasser og jobber med å utvikle en kjøkkenhage.
– Vi ligger jo ikke i skogen, men vi har flere fine plasser vi går til. Vi har laget navn på stedene, som ungene kjenner igjen, for eksempel Ninjaskogen, smiler Haraldsen.
Det siste året har de også blitt flinkere til å lage mat på bål, for eksempel havrelapper.
På kurs
To ansatte i barnehagen går kurset «Naturambassadører» på Naturens Hus på Hamar og bringer med mye inspirasjon tilbake til de andre ansatte.
– Mange av de ansatte er spente og kjenner nok på en endring, men mange her liker godt å jobbe med ungene ute. Gjennom koronaperioden hittil har vi også lært at mye av det vi gjør inne også kan gjøres ute, forteller Haraldsen, som sier det har blitt mer tid enn vanlig utendørs i forbindelse med pandemien.
Selv om de nå skal bli en naturbarnehage er det relasjonskompetanse som uansett er det viktigste på Skogly.
– Sosial kompetanse har vært viktig for oss lenge: at barna skal bli selvstendige mennesker og få god selvfølelse, sier Haraldsen og legger til:
– Det vi har lyst til å gi unga er gode naturopplevelser, at de skal erfare naturglede slik at de kanskje senere ønsker å ta vare på nærmiljøet sitt.
LES OGSÅ: Har du hørt Håkon Marius i Nordpodden?
Målet er å skape opplevelser som setter spor.
– Naturen er en fin læringsarena: du lærer å finne gode løsninger, samarbeide og ta vare på seg selv og andre, sier Haraldsen.
Håper foreldrene synes dette er spennende
– Vi håper at foreldrene synes dette er like spennende som oss – at det blir et sånt tilbud i kommunen, smiler Haraldsen.
Hun har bare fått positive tilbakemeldinger blant de foreldrene som har barn i barnehagen nå, men understreker at de må få lov til å bruke tid på å sette seg inn i det nye konseptet.
– Vi skal ha planleggingsmøte i januar, og så får vi bruke våren til å planlegge, sier Haraldsen.
Skogly barnehage åpnet på Idrettens hus høsten 2000. Siden da har de flyttet til store lokaler langs Ådalsbrukvegen og barneantallet har økt fra 18 til 80. Nå er det 21 ansatte fordelt på fire avdelinger, to småbarn- og to storbarnsavdelinger. Line Nordhagen Haraldsen tok over som styrer i 2017.