Den tradisjonelle Staskvelden i Løten kino måtte utgå på grunn av smittevernhensyn, men Løten kommune trommet sammen en stasmiddag for prisvinnere og medaljevinnere i idrett.
Denne ble gjennomført på Kilde gjestgiveri i kveld. Her var det god mat fra Bakken Øvre og god stemning skapt av Løten Storband, samt operasang av det unge talentet Leon Seferi. Seferi er bare 16 år, men sang «‘O sole mio» med kraftfull stemme. Han er en av fire som er plukket ut på et talentutviklingsprogram ved Norges musikkhøyskole.
De beste i idrett i Løten i 2019
– Løten er en stolt idrettskommune med høy aktivitet og stor bredde. Det er mye hardt arbeid som ligger bak medaljene, både for utøvere, trenere, ledere og de som tilrettelegger anlegg, sa ordfører Marte Larsen Tønseth.
Medaljevinnere i idrett kan du se i bildegalleriet under. De fikk blomster, en sjekk og boka «Livet rundt fabrikkene» av Åse Krogsrud.
Olines virke
Vi kan vel si at det var Jens Trætteberg og Arne Strømberg som var hedersgjestene på kveldens middag. De mottok hver sin pris: Løten kommunes ildsjelpris – Olines virke og Løten kommunes kulturpris – Edvards palett.
– Hele Løtensamfunnet er tufta på ildsjeler, personer som ofrer mye av sin tid for at andre skal ha det bra. Det er mange ildsjeler som jobber i det stille og som ikke ønsker oppmerksomhet. Sånn tror jeg fjorårets vinner er, innledet ordføreren da hun skulle dele ut ildsjelprisen.
– Du har vært en ildsjel hele livet, så det er riktig at du får prisen, selv om du tvilte selv, smilte Larsen Tønseth da hun delte ut prisen til Jens Trætteberg. Han hadde blitt utfordret av ordføreren til å si noen ord.
– Det er ikke godt å vite hva som kommer ut da, humret han, før han fortsatte:
– Du er ikke alene om en slik utmerkelse, det er mange som bidrar. Du må ha noen hjemme som tar støyten. Jeg har ei kone som er interessert selv og som har bidratt sterkt.
Trætteberg fortalte at han tidlig ble interessert i frivillighetsarbeid og da han var ung var det for eksempel ikke lov til å delta i langrenn før man var 15 år.
– Nå er dem nesten ferdig med karrieren når de er 15 år, sa Trætteberg.
De måtte arrangere ting selv da han var ung og han husker blant annet at de arrangerte konkurranse i sparkstøtting.
– Idretten har gitt veldig mye og det har vært artig å overføre det til andre. Noe av det morsomste har vel egentlig vært at vi klarte å engasjere andre til å delta da vi bare var ungdommen selv. Det var også gøy å få være med som trener og lagleder til nordisk mesterskap i håndball med tre damer fra Nordbygda på laget, sier Trætteberg, som egentlig må innrømme at han synes alt som har med idrett å gjøre er moro.
Edvards palett
Løten storband spilte under stasmiddagen og det var nok ikke uten grunn. Deres stifter og dirigent, Arne Strømberg, mottok kulturprisen til Løten kommune.
– Du brenner for musikk og å hjelpe de unge musikktalentene fram. Vi er stolt over at Løten kan ha et storband på det nivået her. Takk for din flotte innsats gjennom mange år, sa ordføreren til Strømberg, som har vært dirigent siden han startet Løten storband for 37 år siden.
– Når jeg skal si noe så pleier det å ta litt tid, så jeg håper dere har med sovepose, innledet Strømberg til latter fra salen.
Han flyttet til Løten for 40 år siden og hadde en drøm om å starte et storband. Som sagt så gjort.
– Den første opptredenen hadde vi på Koppang. Da var det flere i bandet enn de som hørte på og vi fikk et karbonadesmørbrød i betaling, sa han i takketalen sin. Når jeg snakker med han etterpå forteller han at den aller aller første opptredenen faktisk var i paviljongen ute i hagen på Kilde. Litt artig det, synes han selv.
Sammen med storbandet spilte han en melodi fra Bør Børson komponert av Egil Monn-Iversen.
– Hva betyr det for deg å vinne denne prisen?
– Det er utrolig flott, jeg hadde ikke regnet med noe sånt – jeg starta det jo som en hobby. Sånn som det er nå så er det jo ekstra viktig å ha en hobby, mener Strømberg og refererer til koronapandemien.
– Jeg skulle gitt meg for lenge siden, men jeg trives godt. Vi er en hyggelig gjeng, sier han.
De skulle egentlig til Estland med storbandet i år, men det ble det ikke noe av. Nå øver de i Løten kino og håper å kunne arrangere sin tradisjonelle romjulskonsert.
– Vi øver som om det blir tur i 2021. Hvis det ikke blir så blir vi jo bare enda bedre til neste år, smiler han.