Fårikål er Norges nasjonalrett. Faktisk vant den konkurransen to ganger, så det er dermed ingen tvil – nordmenn elsker fårikål. I Løten kan du få kjøpt mye lokalt lammekjøtt.
Mattisrud selger hele og halve lam som slaktes i uke 40. På Imset gård kan du få kjøpt årets lammekjøtt fra uke 41. Vil du prøve å lage fårikål allerede i dag finner du lammekjøtt i butikkene – kanskje er det på tilbud i anledning fårikåldagen også?
Ingrid Lekve på Mattisrud gir oss her sine beste fårikåltips:
– Jeg legger kjøtt og kål lagvis med salt og hel pepper mellom laga, og jeg bruker ikke noe mjøl. Jeg lar det stå å koke lenge slik at kjøttet slipper beina skikkelig og kålen er godt kokt. Mange synes fårikål er best på 2. og 3. dagen, men jeg liker best å spise den samme dag. Men den må være skikkelig godt kokt, sier hun.
Lekve oppfordrer folk til å spørre etter lammekjøtt i butikkene.
– Det beste kjøttet til fårikål er gimber (årsgammel hunnsau), men det er dessverre vanskelig å få tak i. Jeg oppfordrer alle til å spørjre etter det i butikken, sier Lekve.
Er du blant de som elsker fårikål kan du kanskje melde deg inn i fårikålens venner. De har blant annet laget bordbrikker til middagen og et sanghefte med sanger om fårikål.
Oppskrift på fårikål finner du her.