Maten lages fra bunnen av på Løten helsetun og fraktes rundt i hele kommunen av frivillige fra Løten frivilligsentral. Dette er et tilbud som blir satt pris på, både av sjåførene og mottakerne.
– Den gode tilbakemeldinga vi får er god lønn, smiler Amund Sigstad.
Han er blant de seks som kjører mat hver torsdag. Sammen med kona Randi kjører han ut mat til folk som bor på Ådalsbruk og i Skogbygda.
– Dette er et enestående tilbud, mener Amund.
Stor innsats
Det kjøres ut mat sju dager i uka og jobben er fordelt på cirka 50 sjåfører. Med tre ruter dekker de hele kommunen. Gjengen jeg møter denne dagen har noe ulik fartstid: ekteparet Sigstad har vært med i fire år, det samme har Berit Kjos. Arne Gunnar Barflo stod lenge som den med flest år da han hadde ti, men så kom ekteparet Bolstad og de hadde vært med i 12-13 år.
– Vi gjør det for å gjøre folk en tjeneste, også synes jeg det er veldig hyggelig, sier Dagfinn.
– Jeg gjør det like mye for meg selv jeg. Også treffer man andre folk, sier Signe.
Alle de andre er enige i at det er fint å gjøre nytte for seg.
– Jeg bestemte meg for å gjøre noe nyttig da jeg ble pensjonist, kan Kjos fortelle om hvordan hun kom i gang.
Barflo ble rekruttert fra det han kaller prostatabenken nede på Samvirkelaget.
– Arna Stubberud fikk i gang meg. Hun kom forbi og sa at jeg fikk begynne å kjøre mat. Så da gjorde jeg det, smiler han.
Lyspunkt
De har kjørt ut mat gjennom hele koronaperioden også.
– Vi skal helst ikke gå inn til folk, også har vi hansker og sprit, forteller Barflo.
– Ja, vi ivaretar både oss selv og andre, sier Amund Sigstad.
Kjøkkensjef på helsetunet, Lise Bakke, kan fortelle at det har blitt enda flere som får mat kjørt hjem under koronaperioden.
– Stamgjestene våre, som pleide å spise i kantina her, får ikke lov til å komme inn nå. Så det har blitt enda flere som får maten kjørt hjem, sier hun.
Helt siden 1996 har hjemkjøring av mat vært et tilbud i Løten.
– Hvis du er gammel, er sjuk og bor hjemme så er nok middagslaging det siste du vil drive med. Da er det fint å få et varmt måltid på døra som du kan spise med en gang. Bare det å få et besøk er viktig. Mange sitter og venter på at maten skal komme, forteller Bakke.
På kjøkkenet brenner de for kok-server-metoden som de bruker. Der lages alt fra bunnen av hver bidige dag året rundt.
De mest populære rettene er klubb og duppe, fersk kål, kjøttpudding, makaronistuing, flæsk og pølser.
– God gammel norsk tradisjonsmat. Den de er vant med å lage selv, sier Bakke, som også kan fortelle at de legger vekt på å følge sesongene, slik at de for eksempel har en sommermeny og en høstmeny, samt en egen julemeny.
Kan ikke rose dem nok
Etter å ha holdt det gående i 24 år kan ikke Bakke få fullrost de frivillige.
– Det hadde ikke gått uten dem. Det er et veldig godt tilbud, men Løten kommune hadde nok ikke ansatt en egen sjåfør til å kjøre ut mat. Det står på penga, vet du. Jeg synes de frivillige gjøre en fabelaktig jobb, smiler hun.
For gjengen i gule vester høster også skryt ute på rutene sine.
– Folk er så blide og takknemlige, sier Kjos.
– Også får maten skryt. Det må du få med. Jeg tar mat herfra selv jeg og det er veldig variert og god mat, sier Barflo, som ikke ser noen grunn til å starte med å lage middagen selv, selv om de andre ymter frampå at han kan klare det.
Som takk for innsatsen får de frivillige en middagsporsjon etter endt rute. Før koronaen kom satt de sammen inne i kantina og spiste.
– Vi løste verdensproblemer der. Vi håper at den sosiale biten kan tas opp igjen snart, sier Barflo.