Å holde forelesning på Zoom er så og si umulig, og skal man i nettbanken kan ingen andre i husstanden bruke internett. Nå er beboerne i Vestbygda lei og jobber sammen for å få fiber.
– Drømmen vår er å få med alle i Vestbygda på fiber, sier primus motor og ildsjel Veronika Svensson Glitsch.
De som bor i området har jobbet med saken i fem-seks år, men alle har sittet på hver sin tue. Nå går de sammen og prøver seg på dugnadsfiber fra Eidsiva.
Stort behov
Området de har avgrenset i kartet er de åpne for å endre, men hovedsakelig jobber de nord for jernbanen og sør for riksveg 25. Nå håper de å nå ut til alle som bor i området slik at de kan bli med på fiberdugnaden.
– Det virker som det er et bra tidspunkt nå. Nå har vi økt internettbruken vår, sier Glitsch.
Med hjemmekontor og hjemmeskole er det mange som har bruk for internett, men det er tregt og funker dårlig. I området bor det minst ti barn og alle går på skolen og har lekser over nettet. Glitsch foreleser på høgskole og universitet, men det er vanskelig å få til.
– Nå er vi i en situasjon hvor alt er mer nettbasert og da går det ikke an at det er sånn. Jeg sitter på nåler for hver undervisningstime, forteller hun.
– Skolen forlanger jo at man har internett, men med det som er her tar det lang tid å få gjort lekser. Da mister de motivasjonen også, sier Ann-Kristin Djuve.
– Det er helt håpløst med hjemmeskole, for det mobile nettet er lik null, sier Oddgeir Fallet.
Flere med gir billigere pris
– Det som er viktig for oss er å samle 80 % av husstandene i interessegruppa. Da er kommunen positive til å søke tilskudd til oss, forteller Glitsch. De er nemlig avhengig av at mange er med, slik at det blir økonomisk lønnsomt å bygge ut.
– Det beste er om folk registrerer seg som interesserte hos Eidsiva bredbånd. Dette er uforpliktende, men gir dem en viss oversikt, sier hun.
Hun legger til at det er de i husstandene som sitter på nøkkelen, for om mange nok blir med så kan ballene begynne å rulle.
– Egenandelen her er en investering for fremtiden. Man må tenke slik at denne kostnaden må deles ut over flere år. Det blir også vanskeligere å knytte seg til senere, så det lønner seg å bli med nå, sier Glitsch.
– Hvis man skal selge et hus i dag uten fiber så får man en lavere pris, sier Djuve. Det kan være noe å tenke på.
Fiber er vegen å gå
De mener alle at fiber er vegen å gå.
– Hvis vi nå bygger en løsning som er problemfri så letter det på humøret, sier Glitsch.
Både jobblivet, underholdningslivet, skolelivet og det sosiale livet, samt alt som skal sjekkes og bestilles, trenger man internett for. Derfor stusser Djuve over at de som er fastboende har så og si ingen dekning, og heller ikke får hjelp av kommunen, mens det på Budor er topp internett.
LES OGSÅ: Stolpejakten fikk tidenes beste deltakertall i Løten denne sommeren
– Jeg mener det bør bygges ut her hos oss hvor det er behov og ikke på Budor, mener Djuve.
– Vi håper å få til bredbånd. Det ville jo Senterpartiet også, de gikk jo rundt på dørene her før valget og snakket om det, sier Glitsch.
Er du interessert i mer informasjon om fiber i Vestbygda kan du melde deg inn i Facebook-gruppa «Dugnadsfiber i Løten Vestbygd».