Tommy Østhagen har i samarbeid med Pål Karlsen skrevet en bok som er den første av sitt slag i hele verden. Her finner du 200 sopper du må smake før du dør.
Kokken fra Løten har laget et oppslagsverk med hele 500 sider, 1000 bilder og 240 oppskrifter på hva du kan bruke de 200 soppene til. Han håper at boka kan hjelpe folk til å få mer kunnskap om sopp, som er en kjempeverdi som finnes gratis for alle ute i skogen.
– Det her er en en bok som aldri har blitt laget før – et oppslagsverk på hva du kan bruke alle forskjellige spiselige norske sopper til. Hvis du har lært deg en ny sopp så kan du slå opp og finne ut hva soppen kan brukes til. Hele poenget med boka er å få folk til å bruke flere arter, ikke bare kantarell og steinsopp, sier Østhagen.
Mer kunnskap
Kokken er over gjennomsnittet glad i sopp. Rekorden hans er å plukke 207 kilo på en dag. Vi andre må ikke bli så ekstreme, men om vi skaffer oss litt mer kunnskap vil vi plutselig se hvilke verdier som står urørt i skogen rundt oss.
– Målet er at folk får mer kunnskap om sopp og at vi ikke er så redd den. Vi plukker jo bær og jakter vilt, men soppen sparker vi bare borti så det spruter. Hadde ungene gjort det med en blomst så hadde vi jo tatt tak i dem og sagt at dette går ikke. Vi kan så lite om sopp, så det er ikke så nøye om vi sparker til den, mener han.
For å bidra til å øke kunnskapen på flere områder er boka ikke bare bilder av sopper og oppskrifter. Det finnes et eget kapittel om konservering, et om ernæring, et om sopp du kan kjøpe i butikken og et om allemannsretten.
– Hva gjør du hvis du har plukket 50 kilo steinstopp? Sopp kan både syltes, fryses, tørkes, lages dram på eller confiteres. Det gir boka svar på. Vi har også gått igjennom 40 forskningsartikler om matverdien til sopp, forteller Østhagen engasjert.
Inspirert av bestefar
Hadde det ikke vært for bestefaren hadde det kanskje ikke blitt sopplukker av Østhagen.
– Da vi var små hadde vi røyksopp på plenen som han skar i skiver og stekte i smør, og jeg og brodern sloss om det. Han viste meg også piggsopp og vi gikk på Gjetholen og plukka det, forteller han.
Ifølge Østhagen er Løten et soppeldorado.
– Løten har enorme mengder sopp! Om du hadde plukket all den soppen som finnes her har nok det større verdi enn alt kornet i Løten, mener han.
I Løten er det både gran og furuskog, og det er der soppen trives aller best.
– Taigaen starter jo i Løten, og uten soppen hadde det ikke vært noen Taiga. Trærne og soppen er gjensidig avhengig av hverandre, forteller han.
Soppsesongen er lengre enn du tror
I år har det vært en del kantareller, men akkurat nå er det for tørt til at soppen trives.
– Nå må vi ha fint vær, altså regn, humrer Østhagen.
Hvis du skal plukke sopp er høysesongen fra juli til oktober. For de som har god kunnskap, og ikke er helt grønne på sopp slik som meg, opplyser Østhagen at man kan plukke sopp fra januar til desember.
– Vintersopp vokser på trær og kan plukkes i januar. Om du er i Oslo eller Østfold, hvor det ikke er så mye snø som i Løten, kan du plukke traktkantareller på julaften. Jeg synes de beste soppene er gråmusseronger i oktober, sier han.
Avslutningsvis hører jeg om han har et råd for oss som er nybegynnere på sopp. Det har han jo selvfølgelig.
– Jeg tror man først skal se litt rundt seg og se om man finner noen andre som plukker sopp og bli med de på tur. Det handler litt om kunnskap – kunnskap til å finne en riktig skog, avslutter han.
For øvrig fikk soppboka terningkast 6 i Hamar Arbeiderblad denne uka.